Surányi György írásban tesz vallomást az Agrobank volt elnöke elleni perben

Tanúk meghallgatásával folytatódott kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Kovács Mihály, az Agrobank volt elnöke és két társa ellen csempészet, adócsalás, közokirat-hamisítás és devizagazdálkodás megsértése miatt két éve zajló büntetőper. A bíróság ezúttal Surányi Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének titkárnőjét és volt szakmai titkárát hallgatta meg.

A volt szakmai titkár vallomásában elmondta, hogy a Kovács Mihály alapította és vezette, nemesfémtárgyak és ékszerek nagy- és kiskereskedelmi forgalmazásával foglalkozó IBB Kft. körülbelül 200 kilogramm színezüstöt és 100 kilogramm aranyat vásárolt a Magyar Nemzeti Bank nemesfém-gazdálkodási és letéti osztályától, amelyet Gerebenics Imre másodrendű vádlott vezetett. A titkár vallomása szerint az ügyletről Surányi György elnöki hatáskörében, jogszerűen döntött, és nem támogatta részrehajlóan a nemesfémeladást.

Kovács Mihályt azzal vádolják, hogy a budapesti székhelyű International Bullion Metall Brokers Kft. vezetőjeként 1989 és 1994 között több száz kiló különböző eredetű, egyebek között a Magyar Nemzeti Banktól vásárolt nemesfémet vitt ki az országból azon a címen, hogy azt külföldön bérmunkában ékszernek feldolgozza.
A vádirat szerint a cég ehelyett a nemesfémeket pár óra múlva vissza is hozta az országba, a vámpapírok szerint kisebb mennyiségben.

A kivitt és behozott nemesfémek közötti súlyrés külföldi eredetű nemesfémből, más által készíttetett ékszerek behozatalát tette lehetővé. Így a cég papíron magyarországi nemesfémek után csak a külföldi bérmunka után járó enyhébb vámtételeket fizette meg, és nem az országba külföldről behozott nemesfém, illetve ékszer vámját.

A vád alapjául szolgáló igazságügyi szakértői vélemény szerint különbség van a kivitt és behozott nemesfémek súlya között, egy másik szakértői vélemény viszont a súlykülönbözetet csak a nemesfémek karát-besorolásából eredőnek tartja.
A vádat alátámasztó szakértő meghallgatására a keddi tárgyaláson került volna sor, ő azonban elfogultság miatt kizárását kérte a perből.

A bíróság elfogadta Surányi György, a jegybank jelenlegi elnökének és Bartha Ferenc volt elnöknek a távolmaradást kimentő nyilatkozatát, egyúttal engedélyezte, hogy Surányi György írásban tegyen tanúvallomást az ügy őt érintő részében.
A büntetőper szeptemberben folytatódik.

(MTI)

Korábban:

(2000. február 24.)