Megtévesztő diplomát adott egy miskolci magánegyetem

Több mint százrendbeli közokirat-hamisítás vétségével emelt vádat a Miskolci Ügyészség a Miskolci Bölcsész Egyesület (MBE) ellen. A vád szerint az oktatási intézmény olyan diplomákat adott ki, amelyek külalakra azonosnak tűnnek az állami egyetemi diplomákkal, s így megtévesztők lehetnek. Az MBE elnöke tagadja a vádakat. Az ügy a hónap elején a városi bíróság elé került, a tárgyalást várhatóan ősszel tűzik ki.

Az Oktatási Minisztérium feljelentése alapján több mint százrendbeli közokirat-hamisítás vétségével emelt vádat a Miskolci Ügyészség a Miskolci Bölcsész Egyesület ellen. Az oktatási intézmény olyan diplomát adott ki, amire nem volt jogosultsága - jelentette ki Kiss Ádám felsőoktatási helyettes államtitkár. Hozzátette: a kiadott okmányok külalakra nagyon hasonlítanak az államilag elismert oktatási intézmények által kibocsátott diplomához, ami félrevezető lehet, a későbbi munkáltatók és a diákok számára is. Gyárfás Ágnes, az MBE elnöke ezzel szemben azt állítja: nem diplomát, hanem úgynevezett certificatiót adott ki az egyesület, s ezzel a hallgatók is tisztában voltak.

A jelenleg érvényben lévő felsőoktatási törvény szerint felsőoktatási intézmény állami elismertetéséhez országgyűlési határozat szükséges. Ezt a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) és a Felsőoktatási és Tudományos Tanács véleményezése előzi meg. A Miskolci Bölcsész Egyesület az elmúlt években több anyagot nyújtott be az akkreditációs testület elé, de formai és tartalmi okokra hivatkozva a bizottság minden alkalommal elutasította a beadványokat. Mindez azt jelenti, hogy az intézmény állami normatívát nem kaphat, a felsőoktatásban használatos iratokat nem használhatja, a felvételi tájékoztatójuk pedig nem jelenhet meg a hivatalos kiadványban.

- A nálunk végző hallgatók nem lehetnek közalkalmazottak, de felveszik őket más, államilag elismert egyetem posztgraduális képzésére - jelentette ki Gyárfás Ágnes, az MBE elnöke. Az egyesület még indulásakor beadta 12 szak akkreditációs kérelmét a minisztériumnak, amire megkaptuk az engedélyt. Később további öt szakra pályáztunk, azonban ezeket mind visszautasították, így az alapszabálynak megfelelően, bírósági bejegyzés törvényességével működnek az egyes szakok. A vádakkal kapcsolatban az egyesület elnöke hozzátette: a diákok minden évben aláírnak egy dokumentumot arról, hogy tisztában vannak azzal: nem állami intézménybe, hanem magánegyetemre járnak, így alaptalan az a vád, hogy a hallgatókat félrevezetjük - tette hozzá Gyárfás Ágnes. (Tavaly az egyesület neve megváltozott, jelenleg Nagy Lajos Király Magánegyetemnek hívják.)

Az egyesület ellen hozott vádakat az ügyészség megvizsgálta, s a hónap elején a városi bíróságra eljuttatta. A tárgyalást várhatóan ősszel tűzik ki.

(Népszava)

Ajánló: