Francia iskolában a zámolyi romák

Lakást, segélyt és a gyerekek iskoláztatásának lehetőségét kapják a Strasbourgba menekült zámolyi romák a francia várostól. Itthon az Európai Roma Jogok Központja sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a kormánytagok a romaüggyel kapcsolatos nyilatkozatai alkalmasak a cigányellenesség fokozására.

Jövő héttől a Strasbourgban tartózkodó zámolyi roma családok gyermekei elkezdik az iskolát - tájékoztatta a Népszavát George Federmann, a családok ügyeit intéző orvos. A gyerekek speciális osztályba járnak majd, ahol a francia nyelvet tanulják. Megtudtuk, a családokat ma meglátogatja Gilling Marie-Claire, az Európa Parlament képviselőnője, aki tájékozódni kíván a romák helyzetéről. A képviselő asszony Strasbourg önkormányzatának szociális vezetője is, és a megbeszéléseken arról tárgyal, hogy a romák üres lakásokat kapjanak és szociális segélyben részesüljenek. A képviselő asszony az Európa Parlament hétfőn kezdődő üléssorozatán fel kíván szólalni a romák érdekében.

Krasznai József, a romák szószólója elmondta, az Európai Emberi Jogi Bíróságon a magyar állammal szemben benyújtott keresetükhöz kérte Gelencsér József, a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjének, Kara Pál, a belügyi tárca volt helyettes államtitkárának, Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmannak és Hegyesiné Orsós Éva volt államtitkárnak tanúkénti meghallgatását. Szerinte ők alátámaszthatják a romák 130 millió forintos kártérítési igényének jogosságát.

A Európai Roma Jogok Központja (ERRC) sajtótájékoztatót tartott tegnap Zámolyon a romáknak felépített házak előtt. A rendezvényen részt vett Németi Zsolt, a romák ügyvédje, aki tájékoztatott a zámolyi önkormányzat ellen a székesfehérvári városi bíróságon és a megyei bíróságon folyó perről. A romák személyiségi jogaik megsértésével vádolják Zámoly községét és azzal, hogy jogtalanul bontotta el 3 éve lakásaikat.

Barsiné Pataky Etelka bécsi magyar nagykövet a Kurier című osztrák lap csütörtöki számában megjelent levelében cáfolta azokat az állításokat, amelyek a magyarországi szélsőjobbról a napokban láttak napvilágot a lapban. A Kurier azt írta, hogy a magyar állami rádióban minden csütörtökön hallható, hogy a zsidók, a szabadkőművesek és a romák Magyarország ellenségei. "A MIÉP büntetlenül hagyott, szélsőséges hadjáratai nyitott fülekre találnak: a romák egy csoportja politikai menedékjogot kért Strasbourgban, mivel Magyarországról az erőszak és a diszkrimináció elől elmenekültek" - írta a lap. Barsiné szükségesnek tartotta levelében megjegyezni, a romák strasbourgi menedékjog-kérelmét a legutóbbi újsághírek szerint a francia hatóságok el fogják utasítani azzal az indoklással, hogy Magyarországon nincs politikai diszkrimináció.

(Népszava)