Horn Gyula együtt nyomul Ábel Anitával, Juszttal és Schmuckkal

Szövetség az Európai Magyarországért (SZEM) néven indított mozgalmat Horn Gyula, volt miniszterelnök, az MSZP volt elnöke. Eddig mintegy 400-an csatlakoztak a mozgalomhoz. Köztük van Juszt László, Cser Ágnes, Csiha Judit, Levendel Ádám, Popper Péter és Ábel Anita is.

Az egykori kormányfő, volt MSZP-elnök a szövetség létrejöttével kapcsolatban elmondta: a SZEM pártpolitikától mentes civil szerveződés, amely az ország felzárkózásáért szeretne tenni. Horn Gyula közölte: a mozgalom nyitott mindenkinek, aki "Európában gondolkodik, és az európaiság szellemében cselekszik". Eddig mintegy 400-an csatlakoztak a mozgalomhoz. Köztük van Inotai András, Bodor Pál, Tamás Pál, Juszt László, Cser Ágnes, Csiha Judit, Baranyi Ferenc, Levendel Ádám, Popper Péter, Ördögh Szilveszter és Ábel Anita.

A szocialista párt fontosnak tartja, hogy Magyarország a fejlett európai demokratikus jogállamokkal, az EU tagállamaival azonos irányban haladjon, ezért támogat minden olyan, pártoktól független civil kezdeményezést, amely ennek előmozdítását szolgálja - kommentálta Kovács László MSZP-elnök a Horn Gyula volt vezette mozgalom pénteki megalakulását.

"A mozgalom jelentkezését a Magyar Szocialista Párt több politikusa is úgy értékelte, hogy azzal Horn Gyula a párt kötöttségeitől mentes fórumot kíván teremteni magának. Volt olyan, aki úgy fogalmazott: ez volt a célja a néhány hónapja létrehozott, de a szocialista párt alapszabálya szerint - az országos választmány határozata híján - hivatalosan még mindig nem működő karitatív tagozat tiszteletbeli elnöki posztjával is. Ennek a párton belüli szervezetnek egyébként - akárcsak a SZEM-nek - a Xénia-láz mozgalom révén ismertté vált Schmuck Andor a titkára"- írja a Népszava.

(MTI)