Vágólapra másolva!
A hortobágyi palacsinta, a gulyásleves, a csirkepörkölt és a túrós csusza hamarosan meghódíthatja az egész világot. A kormány országimázs-központjának közreműködésével megkezdődött egy külföldi magyar étteremlánc kiépítésének előkészítése. A Gazdasági Minisztérium megbízásából a Magyar Turizmus Rt. közbeszerzési pályázatot írt ki a "külföldön megnyitandó nemzeti étterem" koncepciójának kialakítására.
Vágólapra másolva!

A pályázati kiírásból kiderül, hogy olyan magyar éttermeket kívánnak nyitni a világ több pontján, amelyek belső kialakítása, jellege, étel- és italkínálata egyértelműen Magyarországra emlékezteti a vendégeket. A tervek szerint az étteremlánc tulajdonosa nem az állam lenne, hanem üzleti alapon, franchise-rendszerben üzemeltetnék. Az ilyen jellegű étteremláncokra a legjobb példa a McDonald's-hálózat, amelynek egyes üzletei magánszemélyek tulajdonában vannak, de a világ számos országában a standard szigorú betartásával ugyanazokat az ételeket és italokat árulják, és többé-kevésbé azonos az éttermek berendezése és külső képe is.

A Népszabadságnak nyilatkozó több hazai étterem vezetője is úgy véli: a csárdastílus exportálása önmagában nem lesz sikeres. A magyar konyha hagyományos ételei mellett a versenyképes - korszerű és könnyű - fogásokat is ajánlani kell, figyelembe véve az adott ország hagyományait is. Amerikában például csak úgy létezhet nemzeti étterem, hogy étlapján tartja a helybéliek kedvenc fogásait, így a hamburgert is.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000.05.18.)