Tóth Béla nem üzletel tovább a pártokkal

Az a fontos, hogy ki nyer a végén - vallja Tóth Béla üzletember, aki országgyűlési képviselőket is kész beperelni a személyét ért vádakkal kapcsolatban. Az ellenzéki honatyák egy része szerint ugyanis a vállalkozó elleni eljárás bizonyítja a Fidesz olajos érintettségét. Ha ezt rajtam keresztül akarják bizonyítani, az nem fog menni, hiszen '95-ben, elszámolás után minden párttal befejeztem az üzletelést, így a Fidesszel is - állítja Tóth. Ami biztos: az Energollal és a Conti Carral is kapcsolatba hozott Monon Kft. egymilliárdos adócsalási ügyében Tóthot 1998 júliusa óta gyanúsítják.

- Mikor kezdődött a vesszőfutás?
- 1994 augusztusában egyik ismerősöm találkozóra hívott, ahol átnyújtotta naplóm fénymásolatát. Ehhez három ember férhetett hozzá, két beosztottam és én. Benne volt az egész kapcsolatrendszerem telefonszámostul.
- Meglepte?
- Igen. Barátom azt is közölte, hogy a jelenlegi hatalom első számú közellensége vagyok, és addig nem fognak nyugodni, amíg valamit nem találnak rám. Én akkor a Mahir elnöke voltam.
- Mi vezette ön szerint a választás győzteseit?
- Az ellenem folyó eljárások "indítéka" szerintem az 1994-es kampányban keresendő.
- Miért lett első számú közellenség, amikor az a párt, amelynek elsősorban dolgozott, a Fidesz elvesztette a választásokat?
- Azért, mert nálam volt az ország plakáthelyeinek döntő része, és az értékesítésnél az üzleti szempontokon kívül jobboldaliságom is érvényesült. Két strómancéggel felvásároltunk 12 ezer plakáthelyet, amit én osztottam szét. De korábbra, '93-ra nyúlik vissza a dolog, amikor az volt a kérdés, hogy a médiák hogyan legyenek elosztva. Senkinek ne legyenek illúziói, a háttérben mindig voltak és ma is vannak tárgyalások. Akkor is és ma is voltak más pártokban barátaim, ez természetes. Áfás számlákat állítok ki. Ennyi az egész.
A Vasárnapi Hírekről meg kellett volna egyezzünk - az egyezkedésben benne volt az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz egyik alapítványa és a Szikra Lapnyomda. Megegyeztek a tulajdonosok közül hárman, de az egyik párt - a negyedik tulajdonos - meghiúsította az egészet, így nem tudtam megszerezni a VH kiadását.
- Ha igaz az hogy az előző kormány idején "személyes" pártbosszúktól vezérelve folyt ön ellen eljárás a Széria 13 cégével kapcsolatban, amit végül 1998 októberében lezártak, mi a magyarázata arra, hogy a Fidesz-kormány alatt egy másik céggel kapcsolatban egymilliárdos adócsalással gyanúsítják?
- A cégeim elleni eljárásokban minden hangszeren játszottak, csakhogy már azt lehessen mondani: na végre, találtunk a Tóth Bélára már valamit. Mígnem kiderült, hogy csak a Szériának vagyok az ügyvezetője párban valakivel, így csak itt van büntetőjogi felelősségem. A többi cégemet ugyanis mások vezették. Akkor itt próbáltak meg valamit találni. Hosszú fáradozással végül egy 20 millió forintos adóhiányt hozott ki a Pest-Megyei APEH. Értéke miatt maximum a BRFK-ra kúszhatott volna fel az ügy, azonban a KPI-hez került. Sajátos és speciális jogértelmezés vezetett ehhez, de ezt most hagyjuk, mert messzire vezetne. 1995 és 1997 között számtalan jegyzőkönyv, észrevétel, határozat, fellebbezés született, míg 1997 szeptemberében elindították a nyomozást. Azután 1998. március 16-án valódi fordulat történt. Egy nappal a parlament távozása után házkutatást tartottak. Elvittek 20 zsák iratot, de eközött egyetlen cég iratai nem szerepeltek.
- A Széria 13-éi.
- Úgy van. Mondtam, vigyázzanak, itt egy könyvelő cég dolgozik, és óriási kár keletkezik. Nem érdekelte őket. Lefoglalták a számítógépeket.
- Az időpontnak mi a szerepe?
- Az, hogy már nem lehetett interpellálni a T. Házban. Hazamentek a képviselők.
- Kövérék vajon megtették volna?
- Nem tudom. Ha ők nem, lett volna azért más. Talán bármelyik párttól. A nyomozás során a könyvszakértő megállapította, hogy nincs adóhiány, vagyis bűncselekmény. A Kriminológiai Intézetnek nem sikerült a kódot feltörnie, így egyik tanúkihallgatásomon arra kértek, mondjam meg a jelszót. Ezt követően a jelenlétem, és jogi képviselők jelenléte nélkül felbontották a leplombált számítógépet. Ami olyan eljárásjogi hiba, amit nem kívánok minősíteni. A könyvelő cég nem tudta május végére a mérlegeket elkészíteni, a megbízói szerződéseket felbontották, ami 80 milliós kár. A társaság tönkrement. Pedig naponta jártam a zsákokat kibontani Kis Ernőékhez.
- Kik voltak az ügyvédei?
- Bárándy György és Zsiga Zsolt, akit azonban a nyomozás kezdetén kizártak a Mononos ügyből. (Zsiga fideszes frakcióvezető volt a Zala megyei közgyűlésben).
- És ki a Monon?
- Fogalmam sincs. Az én ismereteim szerint egy Kovács nevű rendőrségi besúgó volt. A számítógép felbontása után megállapították: nincs adóhiány, amit 1998 júliusában az APEH is megerősített. Októberben megkaptam a Széria 13 ügyében bűncselekmény hiányában a lezáró végzést. De júliusban már ugyanaz a rendőr, aki a lezáró határozatot hozta meggyanúsított a Monon Kft.-vel kapcsolatban. Addig csak tanú voltam a Monon elleni nyomozásban 1997 óta, amíg a Széria 13 adócsalási eljárását folytatták ellenem. A Monon Kft.-nek a Tóth-Ker Rt. kölcsönadott pénzt 1995 őszén és 1996 elején a cég jövedéki engedélyének megszerzésére. Tehát a kölcsönadáskor a cég nem volt "olajos" cég. Csemegék: a barátomat, aki a Kováccsal összehozott, azóta megölték, és a nyomozást megszüntették néhány hónap alatt.
- Az olajos Monon céggel kapcsolatban merült fel a Fidesz érintettsége. Mit tesz ebben a helyzetben?
- Először is pert indítok Juhász Ferenc szocialista képviselő ellen, illetve ügyvédem, Bárándy megvizsgálja a hírközlő médiák szerepét az ügyben. A többit meglátom. Az a vágyam, hogy egyszer költségvetési sor legyek a Belügyminisztérium fejezetében.
- Miért gondolja Juhász Ferenc, hogy maga volt a Fidesz "aranyat tojó tyúkocskája"?
- Ha úgy gondolja, hogy én pénzt juttattam a pártnak, akkor szerintem téved. Viszont mindkét fél számára tagadhatatlanul jó üzleteket csináltam.

Ferenczi Krisztina

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. május 12.)