Október 21-én arab csúcsértekezletet tartanak a palesztin helyzetről

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelentette, hogy október 21-én ül össze Kairóban a palesztin helyzetről közös arab álláspont kialakítását megkísérlő arab csúcsértekezlet. A Jordániában tárgyaló Moamer al-Kadhafi líbiai vezető pénteken kijelentette: csak akkor van értelme arab csúcsértekezletnek, ha az várhatóan hadat üzen Izraelnek, de legalábbis gazdasági bojkottot mond ki ellene.

Viszonylagos nyugalom honolt pénteken Kelet-Jeruzsálemben és a palesztin területeken; délelőtt csak néhány kisebb összetűzés történt. Délután viszont két helyütt is - összesen három ember halálát okozó - súlyosabb összecsapás tört ki. Két palesztin Ciszjordániában, egy pedig a Gázai-övezetben halt meg kora délután. A Gázai-övezetben lévő Necarim zsidó településnél palesztin fiatalok kövekkel dobálták meg az őrködő izraeli katonákat, akik válaszul tüzet nyitottak, és egy tüntetőt megsebesítettek. Jeruzsálem Óvárosának egyik bejáratánál, az Oroszlánok kapujánál palesztinok ugyancsak kövekkel dobálták meg az őröket, akik gumiköpenyes lövedékekkel válaszoltak. Hebronnál is mintegy 20 tüntető megsebesült.

A múlt péntek óta tartó összecsapásoknak eddig 79 halálos áldozata volt: 66 palesztin, 10 izraeli arab és 3 izraeli. A halottak között 17 gyermek. Az Arab Liga csütörtöki ülésén Kairóban október elsejét az Arab Gyermekek Napjává nyilvánította Mohammed al-Dura, a múlt szombaton az izraeli katonák sortüzében meghalt 12 éves arab fiú emlékére.

A napok óta tartó, véres összecsapássá fajuló zavargások Jeruzsálem Óvárosában törtek ki, a Mecsetek terén, a muzulmán vallás harmadik szent helyének számító al-Aksza mecset és a Szikladóm előtt. A péntek déli muzulmán ima előtt, hogy a mohamedánok ne tekintsék kihívásnak az izraeli rendfenntartó erők jelenlétét, a rendőrök teljesen kivonultak az Óvárosból. A rendőrök és a biztonsági alakulatok erői az Óvároson kívül álltak készenlétben, folyamatosan ellenőrizve a térhez vezető kapukat és utakat. A Mecsetek terét így a Palesztin Felszabadítási Szervezet zömét képező el-Fatah emberei ellenőrizték - civilben, átvizsgálva a csomagokat, táskákat, folyamatos rádiótelefon-kapcsolattal. Mentőautók és ápolók álltak készenlétben. A téren mintegy 15 ezer muzulmán gyűlt össze - a pénteki istentisztelet napján megszokottnál jóval kevesebb. Az ima után az al-Aksza mecsetből kiözönlő hívők közül egy maroknyi fiatal megpróbált rohamot intézni az izraeliek ellen, de a palesztin őrség - az elmúlt hét eseményei között példátlan módon - élő láncot alkotva visszaszorította őket. Egy őrállásra köveket dobtak a palesztinok, de az őrség könnygázgránáttal elűzte őket.

Ammánban a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a több száz emberből álló tömeget, amely az izraeli nagykövetség előtt tüntetett. A rendőrség mintegy 100 tüntetőt előállított; 30 embert kórházba szállítottak könnygázmérgezés miatt.

Szaúd-Arábia pénteken arra szólította fel az Amerikai Egyesült Államokat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegyenek megfelelő lépéseket a palesztinok megsegítésére, és elítélte az izraeli
hadseregnek a lakossággal szembeni fellépését.

(MTI)