Húszezer forintos februártól

A Magyar Nemzeti Bank a készpénz-forgalom igényével összhangban jövő év február 1-jén kibocsátja a 20 ezer forintos címletet - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Török László, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A húszezer forintosok gyártását a dátumváltás jegyében a készpénz-forgalom biztonságának növelése érdekében tartalékcímletként még 1999 őszén végrehajtották. A készpénz-forgalom ugyanis igényli a jelenleginél magasabb címletű bankjegyet, hiszen a tízezer forintos 1997 nyarán történt bevezetése óta a bruttó hazai termék folyó áron jelentősen nőtt és ezzel párhuzamosan a gazdaságban lévő készpénz-állomány is nagymértékben több, mint 50 százalékkal bővült. Ez azzal járt, hogy a forgalomban lévő készpénz döntő részét ma már a legnagyobb tízezres címlet teszi ki, ez adja a készpénz-állomány értékének 74, a mennyiség 33 százalékát. 1997 nyarán 540 milliárd, az idén szeptember végén 920 milliárd forint készpénz volt forgalomban. A tízezres 1997-es bevezetése után az új bankjegy térnyerésével a korábbi legmagasabb címlet, az ötezer forintos darabszáma egy év alatt a felére csökkent. A húszezer forintos bankjegy kibocsátásával a címletek száma hétre nő, ami nemzetközi összehasonlításban is megszokott, hiszen például az euró bankjegy-sorozatát is 7 címletűre tervezték.

A húszezeres előoldalán Deák Ferenc arcképe látható, hátoldalán pedig az 1866-ban megnyílt régi képviselőház épülete szerepel, amely jelenleg Budapest V. kerületében a Bródy Sándor utca 8. szám alatt található és mely épület 35 éven át adott otthont az Országgyűlés Képviselőházának. A húszezer forintos bankjegy az új bankjegy-sorozat magasabb címleteinél megszokott összes biztonsági elemmel rendelkezik.

Ez év november elsejétől új biztonsági elemmel ellátott ezer forintos bankjegyet hoz forgalomba az MNB. Az új elem, az optikailag változó tulajdonságú festékkel készült nyomat az ezer forintoson a vízjel-mező fölött található rejtett kép helyére kerül. A nyomat - melyben az MNB betűi jelennek meg, a ránézés szögétől függően vöröslila, vagy sárgászöld színben látszik. Az új bankjegyek tervezésekor a három magasabb címletre a 2000-es, az 5000-es és a 10000 forintos bankjegyre holografikus hatású fóliacsíkot tettek, amely megfelelő védettséget biztosít a sokszorosító eszközökkel végrehajtott hamisítások ellen. A mostani lépés azt szolgálja, hogy az ezer forintos esetében olyan új, biztonsági elemet alkalmazzanak, amely a színváltás miatt az ismert sokszorosító eljárásokkal nem reprodukálható és egyszerű rátekintéssel is ellenőrizhető. Az idén kibocsátandó új ezer forintosoknál további módosítás lesz, hogy a 2000-es évszámmal kibocsátott ezer forintos bankjegyek előoldalának bal alsó sarkában a sorszám helyett a "millennium" felirat lesz olvasható. Természetesen az 1998 óta kibocsátott új ezresek továbbra is forgalomban maradnak.

Az új biztonsági elemre azért volt szükség, mert ez év október 1-jéig idén 6500 hamis bankjegy "érkezett" az MNB pénztáraihoz, ebből mintegy 6 ezer darab volt ezerforintos, 300 pedig régi ötezres. Az ügyvezető igazgató bejelentette: a Pénzügyminisztériummal egyetértésben a Magyar Nemzeti Bank a régi típusú ötezer forintos bankjegyek elévülési határidejét ez év november 30-ról 2001. november 30-ra módosítja. Így a tavaly július 26-i dátummal bevont régi ötezres bankjegyek még egy évig válthatók át új törvényes fizető eszközre a Magyar Nemzeti Bank pénztárainál.

A hosszabbítás indoka az, hogy a 91 óta kibocsátott régi ötezresekből még mindig 900 ezer darab a lakosság kezében van és havi visszaváltási üteme mindössze 23 ezer darab átlagosan.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank