V. Sándor megnevezi a conticaros csoportot segítő rendőröket<br/>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

ELNÖK: Elnézést kérek, van egy javaslatom. Vagy minden esetben neveket hallunk...

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Jó, akkor mondom.

ELNÖK: Mert itt egy esetben hangzott el név, amikor a Fidesz...

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Jó, kérem szépen, mondom, a Pest Megyei Rendőr--főkapitányság... (Dr. Fazekas Sándor: Ezen semmi csodálkoznivaló nincs, nyilván az egyetlen olajos cég volt.)

ELNÖK: Hadd fejezzem be, mert sorra jegyeztem fel azokat a mondatokat, amelyek mögött nevek nem hangzottak el.

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Például?

ELNÖK: Majd rá fogok kérdezni.

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Ahol neveket nem mondtam el, például hogy meghaltak, nem tudom a nevüket, de ki lehet keresni, hogy kik voltak azok. Gúnyneveket tudok.

ELNÖK: A gúnynév is név, mert a mögött is megvan a személy. Nemcsak az elhunytak nevéről van szó, hanem itt hangzottak el rendőrök, vezetők, egyebek, utasítást kiadók. Az előbb is elhangzott, hogy kik is voltak azok a rendőrök, akik kijátszották itt az információkat. Kérjük a neveket is elmondani.

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Jó. Kérem szépen. Utasítást adó rendőrök: Gyolnai László rendőr alezredes, az ORFK vizsgálati osztály különleges ügyek vizsgálati osztályának a vezetője volt akkor. Mikó István rendőr ezredes akkor az ORFK vizsgálati főosztályvezetője volt. (Balogh László: És ők mit csináltak?) Ők irányították gyakorlatilag az egész nyomozást, ők voltak a nyomozás irányítói. Többek között Tonhauser ezredes volt, aki a felderítés legfőbb irányítója volt, neki voltunk a beosztottjai.

ELNÖK: Itt az előbb az hangzott el, elnézést kérek, hogy félbeszakítom, hogy voltak rendőrök, akik kijátszották az információt a felderítők vonatkozásában. (Sándor István: Úgy van. - Balogh László: Ők voltak azok, akiket nevesített?)

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Nem, nem. Nem ők voltak. (Balogh László. Azért mondom, hogy tisztázzuk.) Akik kijátszották; nem jut eszembe a neve a BRFK-s főhadnagynak, nem tudom mi volt a neve a főhadnagynak, aki a számítógépes rendszerről rendszergazdaként kivitte a titkos anyagokat.

ELNÖK: Ez olyan lényeges információ?

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Valamilyen Antalnak hívták. (Dr. Kóródi Mária: EI vannak ítélve, ezzel most nem érdemes... - Balogh László: Bocsánat, annak van jelentősége, hogy az a két rendőri vezető, akikről most beszélt Sándor úr, akkor azok az én olvasatomban nem negatív szerepet vittek.) Nem.

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Tehát az a két személy, akit most utólag említett...

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Ők a nyomozás irányítói voltak.

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Tehát ők nem árulók voltak, tehát pozitív szerepet játszottak.

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Úgy van, igen.

BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Ezt kellett tisztázni, mert ez volt félreérthető.

SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Aztán volt a BRFK életvédelemről Kátai Elek alezredes, aki pont annál az ominózus kecskeméti elfogásnál, amikor megfogtuk a géppisztolyokat és a kézigránátokat, ő volt az, aki ezt az ügyet lebonyolította, tehát leinformálta erről az ügyről a Conti Car-csoportot, ami később az RSZVSZ által be is lett bizonyítva, hogy tényleg elárulta ezt az akciót és más akciókat is, tehát a Conti Carnak dolgozott. De ekkor már nem BRFK-s, hanem ORFK-s volt az illető, amikor ezt az árulást elkövette.
Visszatérve a másik két dologra, a Pest megyei főkapitány bűnügyi helyettese Horváth András ezredes volt, és a korábbi szervezett bűnözés elleni osztály vezetője Tóth Ernő alezredes volt, akikkel kapcsolatosan a technikai ellenőrzés során... Ugyanis a margitszigeti Thermál Szállóban volt a Conti Car-csoportnak az irodája, ami le lett technikázva információszerzés céljából. Az ott szerzett információk alapján egyértelművé vált, hogy Horváth András és Tóth Ernő a conticaros csoporthoz kapcsolódik, ugyanis Radnai László, a Conti Car-csoport vezetője hivatalos kapcsolatban volt a Pest Megyei Rendőr-fő-kapitánysággal, magyarul tégla volt. Ennek keretében, tehát a róluk vagy a velük kapcsolatosan keletkezett információk visszamentek hozzájuk, amit a technikai ellenőrzés kihozott, ezért Mikó István ezredes és Tonhauser László ezredes úr készített egy rendőri jelentést, amit átadott Ignácz István tábornoknak, aki a bűnügyi főigazgató volt, aki úgy döntött, hogy ezt a két embert, tehát Horváth Andrást és Tóth Ernőt kitiltja a bűnügyi főigazgatóságról, az értekezletekről. Ez a két ember rövid időn belül le is szerelt a testülettől, ugyan semmi nem történt velük. Nem történt velük semmi.