Az EU-csatlakozásról vitáztak

A köztársasági elnök a társadalmi és a politikai egység szükségességét hangsúlyozta az Európai Unióhoz történő csatlakozás folyamatában. Mádl Ferenc beszédével kezdődött az Országgyűlés tegnapi vitanapja, amelyet az EU-integrációról tartottak.

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: hosszabb távon nem tartható fenn az egyik fél sérelme nélkül, hogy míg Magyarország európai visszatérése gazdaságilag rendben van, addig az unió politikai intézményrendszerében még nem foglalhatta el a helyét. A kormányfő szerint a közelmúltban nyilvánosságra hozott uniós országjelentés egyik üzenete az, hogy a politikai demokrácia szempontjából Magyarország nyugati országnak minősül. A csatlakozás előtti feladatok között említette a magyar nemzet határmódosítás nélküli egyesítését.

Martonyi János külügyminiszter leszögezte: a kormány elsősorban az uniós országjelentés által bírált területekre összpontosít a következő évben. Ennek kapcsán ígéretet tett arra, hogy felszámolják a jogharmonizáció területén jelentkező néhány hónapos késést.

Kovács László (MSZP) kijelentette: az integrációt nem történelmi jussnak kell tekinteni, hanem olyan folyamatnak, amelynek feltételei vannak. - A magyarországi viszonyokat és szabályokat tehát hozzá kell igazítani az EU követelményeihez - fűzte hozzá az ellenzéki politikus. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: az országjelentés bírálatait nem "ellenzéki aknamunkának" kell tekinteni. - Tudomásul kell venni, hogy az uniós országok kormányait felelősség terheli választóik előtt a tekintetben, hogy egy nem kellően felkészült ország felvétele ne okozzon zavart a szervezetben - fogalmazott Kovács László.

Szent-Iványi István szabad demokrata képviselő megfogalmazása szerint az országjelentés alapvetően jó teljesítményt sugall, veszélyt jelent viszont az, ha a politikai vezetők nem ismerik fel a problémás kérdéseket. Ennek kapcsán kiemelte a korrupciót, felróva a kormánynak, hogy közbeszerzés nélkül épít autópályát.

Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke szólt arról, hogy a MIÉP-nek ellentmondásos a viszonya az európai uniós csatlakozás ügyéhez. - Ha a gazdasági előnyöket megkapnánk, akkor minden további nélkül örülhetnénk a csatlakozásnak, de ha csak a nemzetre nehezedő függetlenségveszteséget kell elszenvedni, akkor ebbe nagyon nehezen mehet bele a magyar társadalom.

A Magyar Hírlap beszámolt arról, hogy Orbán Viktor a vitanapon egy listát mutatott fel, amely az ellenzéki és ahhoz közel álló személyiségek nyugati sajtóban megjelent hátráltató megnyilatkozásait tartalmazzák. Bauer Tamás SZDSZ-képviselő elkérte a listát a miniszterelnöktől, aki azonban azt mondta, soron kívül nem adja ki.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 19.)