Hétvégén választ új pártelnököt az SZDSZ

A tervek szerint új elnököt választ és új pártprogramot fogad el hétvégi küldöttgyűlésén az SZDSZ. A pártelnöki posztért ketten indulnak: Demszky Gábor budapesti főpolgármester és Fodor Gábor ügyvivő.

Magyar Bálint, a párt jelenlegi elnöke azután tett javaslatot a tisztújítás előrehozására és jelentette be visszavonulását, hogy Demszky Gábor levélben közölte: a vezetőség megújításáig nem kíván részt venni az ügyvivői testület munkájában.

Az SZDSZ eredetileg november 25-26-án tartotta volna küldöttgyűlését, amelynek napirendjén csak A korszakváltás programja elnevezésű pártprogram megvitatása és elfogadása szerepelt volna.

A pártelnök-választási kampány folyamán mind Demszky, mind Fodor Gábor egyetértett azzal, hogy az SZDSZ-nek önálló arculattal rendelkező liberális pártnak kell lennie, és a választások első fordulójában önálló jelölttel kell indulnia mind a 176 választókerületben.

A főpolgármester ugyanakkor egyenlő távolságot hirdetett meg az általa avítt és konzervatív pártnak tartott Fidesszel, illetve az MSZP-vel szemben, és azzal vádolta riválisát, hogy az önfeladásig fokozná az együttműködést a szocialistákkal.

Fodor ezzel szemben a Fidesz vezette kormány leváltását nevezte a legfontosabb feladatnak, és nem zárta ki, hogy Demszky a következő választások után hajlandó lenne koalícióra lépni a mostani legnagyobb kormányzó párttal.

A hét végi küldöttgyűlésen választják meg az ügyvivői testület új tagjait is; a 12 posztra 30-an pályáznak. A párt jelenlegi meghatározó személyiségei közül Magyar Bálint, Pető Iván korábbi pártelnök, valamint Kuncze Gábor frakcióvezető nem vállalta a jelölést.

A korszakváltás programja címet viselő dokumentum - amelyről szintén döntenek - a 10 évvel ezelőtt megalkotott A rendszerváltás programját váltja fel, a küldöttek pozitív döntése esetén. A programtervezet bemutatásakor Magyar úgy fogalmazott, hogy az a legnagyobb esélyt kínálja Magyarország számára, hogy felzárkózzon Nyugat-Európához és ne az Európai Unió "cselédszobájába", hanem "nappalijába" kerüljön be.

A számos szakértő részvételével elkészített anyag szerzői között szerepel Békesi László, korábbi szocialista párti pénzügyminiszter is.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 25.)