Önként feladta magát egy francia pedofil pap

Az evreux-i egyházkerület egyik papja személyesen írt levélben jelentette fel önmagát a megyei főügyésznél pedofília miatt, s ezért rendőri megfigyelés alá helyezték. Kihallgatása pénteken kezdődik.

Egy 25 éves férfi betelefonált az evreux-i püspökségre, s elmesélte, hogy kiskorúként áldozatul esett a pap zaklatásainak. A meggyanúsított pap nem tagadta a tettet, és a püspökével folytatott őszinte beszélgetés, majd egyheti gondolkodás után döntötte el, hogy jelentkezik az igazságszolgáltatásnál. Az evreux-i pap önfeljelentése az első ilyen eset azóta, hogy a francia katolikus püspökkari konferencia november elején Lourdes-ban tartott tanácskozásán - szintén első ízben - foglalt állást nyilvánosan a papi személyeket érintő pedofília kényes kérdésében.

A Lourdes-ban elfogadott határozat megállapítja, hogy az egyház "nem maradhat passzív a vétkes cselekedetekkel szemben, s még kevésbé vállalhatja azok elkendőzését". Jacques David evreux-i püspök az üggyel kapcsolatban fontosnak találta elmondani, hogy az egyház ezekben az esetekben rábízza magát az igazságszolgáltatásra, bár úgy véli, hogy ezzel a jelenséggel kapcsolatban az nem az egyetlen érintett fórum. Megjegyezte, hogy az egyháznak nincs mit takargatnia, hisz a "gyengeség" mindenhol és mindenkinél jelen van.

(MTI)