Több száz milliót érő telek eladásáról folyik a vita a XI. kerületben

A jövő héten várhatóan rendkívüli testületi ülésen foglalkozik a XI. kerületi önkormányzat egy nagy értékű Hunyadi János úti ingatlan eladása kapcsán kialakult helyzettel. A kerület jogszerűnek tekinti azt a lépését, hogy felmondta az adott ingatlan 610 millió forintos eladásáról a GRC Hungária Kft.-vel 1998-ban kötött szerződést. A kft. ezzel szemben úgy véli, hogy a kerület nem teljesítette a szerződést, mivel nem olyan szabályozási tervet fogadott el a térségre, mint amiben korábban megegyeztek.

Az önkormányzati képviselők szerint a cég több ponton nem teljesítette a megállapodást. Így például határidőre nem fizették ki a teljes vételárat, és nem kértek építési engedélyt sem. A városrész a GRC Kft.-vel kötött szerződés felmondása után új, számára kedvezőbb megállapodást kötött a West-Path Kft.-vel, amely 710 milliós vételárat ajánlott.

A GRC ezt követően bírói útra terelte az ügyet, mivel jogsértőnek tartotta a vele kötött megállapodás felbontását. Ennek során kilátásba helyezte azt is, hogy milliárdos kártérítést követel a kerülettől.

A képviselők az ügy hátterében a multinacionális bevásárlóközpontok közötti konkurenciaharcot vélelmezik. Úgy tudják, hogy az egyik ilyen nemzetközi cégnek még az is megérné, ha másfél évig nem épülne meg az adott helyen 16 milliárd forintért a GRC által eltervezett 30 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont. Úgy vélik: erre utal a West-Path Kft.-vel kötött szerződésnek az a része, mely szerint másfél év múlva megszűnik a megállapodás, ha addig nem zárul le az ügyben a jogvita. Ekkor a kerületnek az euróhoz igazítva vissza kell fizetnie az addig megkapott több mint 400 millió forintos vételárelőleget.

A kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottsága a napokban úgy foglalt állást, hogy az új szerződés által okozott bonyodalmakat rendkívüli testületi ülésen kellene megvitatni. A képviselők nem tartják kizártnak, hogy ezen az ülésen ismét a GRC Kft. ajánlata mellett döntenek majd, amely ezúttal már 750 millió forintos vételárról szól.

(MTI)