Meghalt Zámbó Jimmy, a Király

Katona István, a Honvéd Kórház idegsebész főorvosa bejelentette: meghalt Zámbó Jimmy. A zokogó rokonok elküldték az újságírókat, és nem kívántak nyilatkozni. A kórházban a büfések és a nővérek egymás vállán sírtak. Aradszky László énekes az [origo]-nak elmondta: Jimmy az utóbbi időben nagyon feszült volt, "túlzottan vibrált". Delhusa Gjon énekes azt állítja: az RTL Klub nem hosszabbította meg Jimmyvel kötött műsorszerződését, és ez nagyon elkeserítette az énekest. Az RTL tagadja, hogy megváltak volna Jimmytől. A haláleset körülményei ellentmondásosak: miközben a jelek arra utalnak, hogy Jimmy öngyilkos lett, családja és a rendőrség azt állítja, hogy véletlen balesetről van szó.

Zámbó "Jimmy" Imre, a Király - élt 43 évet

2001. január 2-án hajnalban tisztázatlan körülmények között, az első hírek szerint öngyilkosság, a hivatalos rendőrségi álláspont szerint baleset következtében elhunyt Zámbó Imre, vagy ahogyan rajongói nevezték: Jimmy, a Király. Jimmy az utóbbi évek egyik legsikeresebb előadó-énekese, aki lehengerlő önbizalomból táplálkozó kitartásával érte el, hogy egy ország hívja őt "a Király"-nak - ahogy valószínűleg mindig is szerette volna. 43 éves volt.
Itt olvashatja el az [origo] nekrológját Zámbó Jimmyről.

***

Zámbó Jimmy öngyilkosságot
követett el
Zámbó Jimmy saját fegyverével lőtte főbe magát XXI. kerületi lakásában. Az énekes otthonában tartózkodott számos barátja és több hozzátartozója is, amikor a magyar popsztárt a súlyos, életveszélyes sérülést okozó fejlövés érte. A mentők közel egy órán keresztül a lakáson próbálták Zámbó Jimmy állapotát stabilizálni, és csak azután szállították a Honvéd Kórház traumatológiai osztályára.

A rendőrség és a család szerint nem öngyilkosság történt.

"Véletlenül lőtte fejbe magát Zámbó Jimmy kedd kora reggel, csepeli házában" - közölte Vágó Imréné rendőr ezredes, a XXI. kerület rendőrkapitánya. Zámbó Jimmy nagy rajongója elmondta, hogy a művész szűk körű baráti társasággal tartózkodott otthonában. A rendőrkapitány megfogalmazása szerint a művészt zavarta "egy külső körülmény", ezért elővette a fegyverét, és a nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően kivette a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból a tárat és a lőszereket, egy lőszer azonban a fegyverben maradt.

"Véletlen baleset folytán hajnali öt óra tájban találta el a művész fejét a lövedék" - fogalmazott a csepeli rendőrkapitány.

A "külső körülményről" Vágó Imréné - a család kérésére - nem közölt részleteket.
Vágó Imréné Jimmy nagy rajongója. Az énekesről szóló könyvbe is bekerült.
"Mély benyomást tett rám a felfedezés, hogy ő nemcsak egy rendkívül érzékeny művész, de csodálatos apa is... Bármikor fordultunk is Jimmyhez, ő habozás nélkül, elsőként és önzetlenül jött, szeretettel állt az ügy mellé" - nyilatkozta a könyvben.

Az [origo] meg nem erősített rendőrségi információi szerint a rokonokból álló pótszilveszterező, italozó társaság tagjai hajnalban összeszólalkoztak. Előkerült Jimmy feleségének gázpisztolya, és a sztár is elővette saját, engedéllyel tartott lőfegyverét, és leadott egy lövést az udvarra néző ablakon keresztül. Ezután megpróbálta kiüríteni az automata 9 mm-es Beretta pisztolyát, de a fegyver automatikusan egy újabb lőszert nyomott a csőbe. Az eddig nem ismert körülmények között elsülő pisztoly lövedéke áthatolt a rocksztár fején. A rendőrség információi szerint a gázpisztolyt nem a feleség használta, hanem Jimmy lőtt vele kétszer a levegőbe mielőtt elővette volna másik pisztolyát. Az ügyet államigazgatási eljárás keretében az V. kerületi rendőrkapitányság rendkívüli halálozásokat vizsgáló csoportja vette át.

Sem a rendőrség, sem az orvosok nem közölték, hogy hol található Jimmy koponyáján az életét kioltó lövedék bemeneti és kimeneti nyílása. Márpedig ennek megállapítása rendkívül fontos lehet a haláleset körülményeinek tisztázásához.

A kórházban a nővérek és büfések együtt zokogtak a családdal. A gyászoló családot Schmuck Andor, Jimmy egyik közeli barátja támogatta.

Jimmy testvére (balra) és Schmuck Andor
Fotó: HavariaPress
Delhusa Gjon énekes állítja: az RTL nem hosszabbította meg Jimmy szerződését.
"Az énekeseknél nagy veszély, hogy túlhasználják őket, aztán eldobják, mint egy használt zsebkendőt. Ez a tévék zsarnoksága" - mondta Delhusa Gjon. Az énekes szerint Jimmy ugyan mindig királyi szuperlatívuszokban beszélt magáról, de néha érzehető volt, hogy attól félt, hanyatlani kezd népszerűsége.

Árpa Attila, az RTL Klub kreatív igazgatója az [origo]-nak elmondta: valóban lejárt decemberben Jimmy szerződése, de - állítása szerint - már kész volt a következő szerződése. "Januárban még a régi műsorral jelentkezett volna, de már gőzerővel dolgoztunk a következő műsorterven" - mondta Árpa.

Aradszky László énekes az [origo]-nak elmondta: Jimmy az utóbbi időben nagyon feszült volt, "túlzottan vibrált". Mind Aradszky, mind Kaszás Péter - Jimmy szerzőtársa - szerint Jimmyt nagyon rosszkedvűvé tette, hogy az RTL klubos műsora nem aratott olyan sikert, mint amire számított.
Aradszky szerint Jimmy különösen érzékeny volt a kritikára.
"Túlzottan figyelembe vesszük a rossz pillantásokat. Ha a nézőtéren egy ember nem tapsol, akkor mi azt látjuk meg. Ez különösen igaz volt Jimmyre" - mondta Aradszky. Kaszás szerint Jimmy nem tudta feldolgozni a hirtelen jött ismertséget. "Állandóan azt mondta: borzalmas, hogy bemegy egy étterembe, és ott tízen imádják, tízen pedig utálják."

Ugyanakkor Kaszás Péter szerint Jimmynek nagy tervei voltak a 2001. évre. Vasárnap azt mondta egy telefonbeszélgetés során, hogy végre megvalósítja álmát, megválik eddigi kiadójától, és sajátot alapít.

Pásztor László, a kedden elhunyt énekes lemezeit megjelentető Magneoton ügyvezető igazgatója ugyanakkor azt mondta: az elmúlt időszakban az énekes sokat beszélt a jövőre vonatkozó terveiről, arról, hogy tavasszal új albumot jelentetne meg.

"Új hangszert is vásároltunk Jimmynek, hogy azon komponálhassa a dalokat" - tette hozzá Pásztor.

Galambos Lajos, ismertebb nevén Lagzi Lajcsi régóta jó barátja Jimmynek. "Mélyen érint engem is és az egész szakmát az eset. Ilyen énekhang nincs több és jó darabig nem is lesz" - mondta. Az énekes szerint csak a televízió-csatornák harcoltak egymás ellen a nézettségért, ők mindvégig jóban voltak. "Annyira jóban voltunk, hogy tegnap (hétfő) este fél 8-kor beszéltünk utoljára telefonon. Budapesttől Szabadkáig esemeseztünk, majd a határra érve még felhívtam. Nem tűnt lehangoltnak, boldog új évet kívántunk egymásnak, egy nagy közös koncert tervéről beszéltünk, meg hogy mit fogunk majd enni" - mondta Galambos. Az énekes nem hiszi, hogy Jimmy öngyilkos lett, mert "felelősséget érzett a családja iránt".

Egy rajongó róla és Jimmyről készített fotóját
helyezi el az énekes háza előtt
Fotó: HavariaPress
Azt Galambos is megerősítette azonban, hogy Jimmy letört, ha úgy érezte: csökken a népszerűsége. "Belénk nevelték a harcot a sikerért. Többször mondta, hogy ő nem péntekre akarta tenni a műsorát, ez presztízsveszteség volt neki, majd később az is, hogy áttették csütörtökre. Egyértelmű volt az is, hogy az RTL kezdte őt háttérbe szorítani. Se karácsonykor, se szilveszterkor nem jelent meg a képernyőn, ami szintén presztízskérdés lett volna a számára. Azonban mindig mondtam neki, hogy nálunk mindig nyitva áll előtte az ajtó" - mondta az énekes.

Galambos Lajos és Zámbó Jimmy közös barátja, akit mindenki csak Csocseszként ismer, azonban úgy látta: Jimmy nagyon jól fel tudta dolgozni, hogy sokan nem szerették vagy bántották. "Mondott korábban olyasmit, hogy most kicsit mellőzi a tévéket, aztán újra be fog indulni" - állította Csocsesz. "Az utóbbi napokban úgy éreztem, hogy egyedül van, mintha barátot keresett volna. Tegnap (hétfőn) azonban, amikor utoljára beszéltünk, életvidám volt, humorizált, hülyéskedett. Megbeszéltük, hogy jövő héten átmegyek hozzá, mert vett egy új hangszert, amin voltak új hangok, ezért nem igazán ismerte ki. Én viszont már játszottam ilyenen, ezért megbeszéltük, hogy majd megmutogatom, mi hogy van. Nem igazán értem, mi történhetett, persze bármi megeshet, ha az embernek elborul egy percre az agya" - mondta. Csocsesz azt is a verziót is elképzelhetőnek tartja, hogy Jimmy ittasan szórakozott a fegyverével, ami véletlenül elsült. "Mindenki tudja, hogy szokott inni, de ez nem új keletű, már tíz évvel ezelőtt is ivott" - tette hozzá.

Szőgyényi József, Zámbó Jimmy ügyvédje azt mondta: személyesen tájékozódik az ügyben, érdemben azonban csak az államigazgatási eljárás lefolytatása után lehet tájékoztatni a sajtót. Úgy tudja azonban: hogy vadászati előkészületek közben érte Jimmyt a baleset.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

Még életében jelent meg ez az exkluzív kiadvány, melyet fotók, plakátok, díjak, cd-borítók képei, kották díszítenek. Barátok, ismerősök, rajongók mesélnek a vele való találkozásról és természetesen sokat megtudunk Zámbó Jimmy életének egyes epizódjairól, az életről, szerelemről, művészetről vallott nézeteivel egyetemben.