A mentők nem láttak gázpisztolyt Jimmy halálának helyszínén

Megszólal a Blikknek az a mentőtiszt és főápoló, akik egy órán keresztül küzdöttek Jimmy életéért az énekes csepeli lakásában. A mentők a helyszínen a gázpisztolyt nem, csak a gyilkos Berettát látták, amire az énekest valaki ráfektette. Azóta egy hónap telt el, a nyomozók máig sem kíváncsiak arra, mit látott és hallott a tragédia helyszínén a mentőszemélyzet. A vizsgálatot a rendőrség holnap zárja le.

Január másodikán hajnali öt órakor a mentőközpontba befutott a riasztás: Csepelen Zámbó Imre főbe lőtte magát. Aranyi Erika (25) mentőtiszt először azt hitte, társai ugratják.

- Egy hölgy (Hulé Éva - a szerk.) várt bennünket a kapuban, integetett - emlékeztett a történtekre a mentőtiszt. - Baj van, baj van! - ismételgette az asszony, és előresietett a házba, de az emeletre már nem követte őket.

- A szoba közepén találtuk Jimmyt, a szőnyegen feküdt. Orrából és szájából ömlött a vér - folytatta a mentőtiszt. - Előttünk szakszerűen elsősegélyben részesítették az énekest: teste a jobb oldalára volt fordítva, hogy ne csússzon hátra a nyelve, Edit asszony kijelentette: ő fordította férjét oldalra, mert a lövés után, ami a koponyaartériát roncsolta, a hátára zuhant.

Kiss Dezső főápoló és a mentőtiszt szerint Jimmynek a lövés után előre kellett zuhannia. Kizártnak tartják, hogy a hátára esett, és azt is, hogy Edit asszony egyedül meg tudta fordítani a férjét.

- Aki fejbe lövi magát, az szerintem nem ilyen jellegű sérülést szenved - vélte Kiss Dezső.
A főápolótól megtudtuk: a Berettát Jimmy alteste alatt találták meg. A fegyver, a tár és egy kilőtt éleslőszer magja az énekes alatt hevert.

- Egy ócska póló volt Jimmyn, amit levágtunk róla, hogy szabaddá tegyük a mellkasát egy újjáélesztéshez - idézte fel a mentőtiszt. - A betegnek volt spontán légzése, de ballonnal rá kellett segíteni. Pupillája reagált a fényre, nyakába és karjába egyszerre három infúziót kötöttünk. Aranyi Erika kollégáival egy órán keresztül harcolt azért, hogy a kivérzéses sokkban lévő énekest szállítható állapotba hozzák. Sikerrel: a vákuumágyba helyezett művésznek a kórházba indulásnál a sérüléséhez képest elfogadható volt a vérnyomása. - Jimmy még élt a karjaimban, mikor elindultunk, de útközben még egy liter vért veszített. Amikor Jimmyt átadtuk a Honvédkórháznak, vert ugyan a szíve, de a pupillája már nem reagált a fényre. Ott másfél órán át hiába próbálták műtétre felkészíteni, meghalt - sóhajtotta a mentőtiszt.

Vágó Imréné, a csepeli rendőrkapitány a helyszínen mégis elégedetlenkedett a mentők munkájával.

- Inkább annak nézzenek utána, miért csak két óra múlva került Zámbó Imre a kórházba - tanácsolta az újságíróknak Vágóné.

Dr. Andics László, a Budapesti Mentőszervezet főorvosa visszautasította a rosszhiszemű feltételezést.

- Szakmai bravúr volt, hogy a kolléganő élve adta át a kórházban a főbe lőtt énekest - szögezte le a főorvos. - A beteg súlyos, életveszélyes sérülése és nem a mentők szakmai hiányossága miatt tartott egy óráig, mire Jimmy szállítható állapotba került.


Ablak zárva, a függöny a helyén volt

Vágóné csepeli rendőrkapitány, miként Zámbó Edit is. összesen négy lövésről beszélt. Ebből kettőt Jimmy gázpisztollyal és egyet Berettával lőtt, állítólag kifelé a nyitott ablakon. A negyedik lövés volt a végzetes. A mentőtiszt, Erika a Blikknek elmondta, az ablak zárva volt, és a függöny is rendesen a helyén volt.

- Nem életszerű az, hogy valaki az utcára lő hármat, majd becsukja az ablakot, elhúzza a függönyt, és csak ezt követően lövi fejbe magát - mondta Erika.

A főápoló és a mentőtiszt a szobában nem látta az állítólagos gázpisztolyt, és szúrós, kellemetlen szagot sem érzett, ami a gázpisztoly használatából eredt volna.

(Blikk)