Felmentettek egy szeptemberben Prágában letartóztatott dán tüntetőt

Egy prágai bíróság bizonyíték hiányában csütörtökön felmentette azt a dán fiatalembert, akit azzal vádoltak, hogy tavaly szeptemberben a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap elleni prágai tüntetések alkalmával hatóság elleni erőszakot követett el.

A prágai belvárosi bíróság felmentette Mads Traerup, 18 éves dán középiskolást, akit azzal vádoltak, hogy tavaly szeptemberben a prágai globalizációellenes tüntetéseken bottal megütött egy rendőrt, egy másikat pedig macskakővel dobott meg.

A cseh törvények szerint a hatóság elleni erőszak ilyen esetekben háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az államügyésznő Mads Traerup kitoloncolását és 500 ezer korona - mintegy 3,5 millió forint - pénzbüntetés kiszabását kérte, illetve a fizetés megtagadása esetére két év szabadságvesztést.

A tavalyi globalizációellenes prágai tüntetések során majdnem ezer személyt tartóztattak le, egyharmaduk külföldi állampolgár volt. Több mint húsz személy, köztük hét magyar állampolgár ellen büntetőeljárást indítottak hatóság elleni erőszak vádjával. Azóta valamennyiüket hazaengedték, de az ellenük indított büntetőeljárások még nem fejeződtek be.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 21.)