Hagyománnyá lett a miniszterelnök beszéde a Vigadóban

Elsősorban a koalíció hívei lesznek jelen a Vigadóban Orbán Viktor mai - immár szokásos - éves országértékelésén. A rendezvényt szervező egyesületnél azonban visszautasítják azt a szocialista kritikát, hogy a közönségbe válogatás alapfeltétele a kormányzattal való szimpátia. Azt pedig egyenesen példaértékűnek tartja a szervezet alelnöke, hogy nem a parlamentben, hanem civil környezetben tartja meg beszédét a miniszterelnök. Ezt viszont mindkét ellenzéki párt kifogásolja.

A szervező egyesület tagjai, miniszterek, az állami protokoll tagjai, a parlamenti pártok és frakciók vezetői, valamint különböző sajtóorgánumok első emberei kaptak meghívót a miniszterelnök mai országértékelő beszédére. Legtöbben a Magyar Polgári Együttműködés egyesület tagjai közül ülnek majd a Vigadó széksoraiban. A szervezet 1996-ban jött létre. Alelnöke most sem tagadja, életrehívását az motiválta, hogy az akkori baloldali-liberális parlamenti dominancia társadalmi kiegyenlítésére tömörüljenek a másik oldalon lévők. Az elnökségben ma sem találni egyetlen olyan közéleti személyiséget vagy volt, illetve jelenlegi politikust, aki ne jobboldali szimpátiájáról, akár egyenesen elkötelezettségéről lenne ismert. Bod Péter Ákos szerint viszont ez nem jelenti azt, hogy a szervezet automatikusan elkötelezettje lenne a jelenlegi kormányoldalnak, vagy hogy bárkit is kiszorítana a jelenlegi ellenzéki szimpatizánsok közül. Az alelnök ezzel utasította vissza Kovács László szavait. A szocialista pártelnök olyannak nevezte az előadás közönségét, amely gondosan válogatott, annak tagjai csak Fidesz-szimpatizánsok és a párthoz közel állók lehetnek. Kovács azt is nehezményezte, hogy az országértékelésnek nem a parlament a helyszíne, ahol az ellenzék esetleg reagálhatna. Bod Péter Ákos viszont éppen azt tartja méltánylandónak, hogy a miniszterelnök immár hagyományosan ugyanannak az egyesületnek a szervezésében adja közre értékelését. Úgy fogalmazott, hogy egy olyan országban, ahol olyan gyengék a civil szervezetek, mint Magyarországon, ott inkább üdvözlendő az ilyesmi, mintsem kritizálandó.

A Magyar Polgári Együttműködés elnökségi ülésén döntöttek a meghívottak személyéről. Erről határozat is született. Ezek szerint kerülendő, hogy politikai színezete legyen a rendezvénynek, éppen ezért csak a parlamenti pártok frakcióvezetői kaptak meghívót. Csurka István (MIÉP) elmondta, hogy ott is lesz a Vigadóban, Bánk Attila (FKGP) pedig arról tájékoztatott, hogy az esemény miatt előbb tér haza szabadságáról. Az MDF frakciója is képviselteti magát és csak azért nem első emberével, mert Balsai István épp akkor tart fogadóórát. Szent-Iványi István (SZDSZ) külföldön lesz, de - mint elmondta - ő is úgy véli, hogy egy ilyen fontos értékelést csakis a parlamentben lehetne megtartani. Az MSZP-t Szili Katalin elnökhelyettes képviseli az eseményen, bár ő elsősorban a parlament alelnökeként kapott meghívót.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 30.)