Kövér állítja: Horn Gyula azért vehet részt az EU-s tárgyalásokon, hogy jóvá tehesse bűneit

Horn Gyula volt miniszterelnök csütörtökön nyílt levélben arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy hozza nyilvánosságra álláspontját Kövér László vele kapcsolatos szerdai, a Fidesz elnökének gyöngyösi fórumán elhangzott kijelentéseiről. Kövér szerdán azt mondta, hogy "Orbán Viktor azért tárgyalt az európai uniós csatlakozásról Horn Gyulával, mert segíteni szeretne Horn Gyulának abban, hogy bűneit, amit saját nemzete ellen elkövetett, kis, aprócska tételekben próbálja meg jóvátenni".

Horn Gyula közölte, hogy ha Orbán Viktor nem hozza nyilvánosságra véleményét Kövér kijelentéseivel kapcsolatban akkor kénytelen lesz a megállapodásukat sajnálattal felmondani, de természetesen a jövőben is Magyarország érdekeit fogja képviselni nemzetközi tárgyalásain. Orbán Viktor a múlt heti négyszemközti találkozójukon arra kérte Horn Gyulát: vesse latba kapcsolatait Magyarország európai uniós csatlakozása érdekében.

Horn Gyula nyílt levelében közölte, hogy Kövér László szerdán azt mondta, hogy "Orbán Viktor azért tárgyalt az európai uniós csatlakozásról Horn Gyulával, mert egy keresztény értékrendű ember,
és segíteni szeretne Horn Gyulának abban, hogy bűneit, amit saját nemzete ellen elkövetett, kis, aprócska tételekben próbálja meg jóvátenni". Kövér László azt is mondta, hogy Orbán Viktor erre, a számára sem kellemes lépésre azért szánta el magát, mert úgy gondolta, hogy mindent meg kell tenni Magyarország európai csatlakozása érdekében.

Horn Gyula nyílt levelében közölte: "Eddig én, mint a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, soha nem emeltem szót nyilvánosan sem Magyarországon, sem külföldön a gyalázkodások miatt. Most sem magam miatt teszem, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy végveszélybe kerül a politikai, közéleti konszenzus az európai csatlakozási ügyekben, ha a legnagyobb kormányzati párt elnöke ezt a szóhasználatot engedi meg magának egy volt miniszterelnökkel szemben."

(MTI)