Az SZDSZ a drágább, de új, az MSZP a régi, de olcsóbb villamosokat választaná

A Hannoverből érkező 68 darab használt villamos 7,1 milliárdba kerülne, míg a Ganz-gyár új villamosaiért 14,2 milliárdot kellene fizetni. A kérdés továbbra is csak az, van-e erre ennyi pénze a fővárosi önkormányzatnak.

Még 2000 nyarán a szocialisták, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese, Vajda Pál javasolta, hogy a főváros vásároljon használt villamosokat Hannoverből. Mivel a németországi város a világkiállítás után feleslegessé váló villamosokat kívánta értékesíteni, pályázatot írt ki azok megvásárlására. A szocialisták javaslatát 2000 novemberében tárgyalta a kabinet, majd egy hónappal később úgy döntött, hogy ebben a formában nem támogatja ezt a beszerzési lehetőséget. Viszont megbízta a BKV Rt.-t, hogy kezdjen tárgyalásokat az ajánlattevő német Üstra közlekedési vállalattal. A villamosvásárlás februárban azonban nem került a kabinet elé, mert a szabad demokrata alpolgármester nem tartotta érdemesnek az üzletet. Erre a szocialista Vajd Pál egyéni indítványként beterjesztette javaslatát, és a fideszes képviselők támogatásával, Demszky ellenében megszavaztatta a villamosvásárlást. Demszky Gábor szerint ezzel a szocialisták felrúgták a koalíciós megállapodást.

A szocialisták javaslatában szereplő 68 darab használt TW 6000-es "hannoveri villamos" átlagéletkora 23 év. Egy független mérnöki iroda szerint felújítva még 15 évig működőképesek. A 68 villamos ára, felújításokkal és különböző átlakításokkal mintegy 7,1 milliárd forint lenne. A használt villamosokat azonban február végéig kellene megvásárolnia a fővárosnak.

A Demszky által preferált Ganz-féle javaslat előnye az új, több évtizedre alkalmas jármű, amely a BKV üzemében sokéves, illetve évtizedes üzemi tapasztalattal rendelkezik. Az energiatakarékos üzem mellett közép-befogadóképességű (200 fő), valamint olyan villamos, amely már eleget tesz az akadálymentes közlekedés, az esélyegyenlőség követelményeinek. A villamos előállításának becsült költsége sorozatrendelés esetén nettó 215 millió forint, melyet összevetve az importból beszerezni tervezett, használt, illetve újonnan gyártandó járművek költségével, élettartamával és korszerűségével, kiderül, hogy hosszú távon, a teljes életciklust figyelembe véve egyértelműen kedvezőbb. Az így beszerzett 68 darab villamos ára mintegy 14,2 milliárd forint.

Természetesen számos érvet és ellenérvet lehet felsorolni a két különböző típusú villamos mellett, illetve ellen, a döntés mégis azon múlik, van-e vagy lesz-e a fővárosnak 7 vagy 14 milliárd forintja a villamosok megvásárlására.

[origo]

Korábban:

(2001.02.26.)