Szolnoknál megindult az apadás

A Tisza középső szakaszán, Szolnok körzetében is megindult a régen várt apadás, és a 36 órája stagnáló vízszint vasárnap délelőtt 2 centimétert csökkent. A szakemberek szerint a következendő napokban az apadás üteme kissé gyorsul, és a harmadfokú árvízvédelmi készültség április 5-e körül csökkenthető.

A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakemberei szerint jelentős vízutánpótlás a térségben nem várható, ezért Szolnoknál néhány nap múlva mérsékelhető a harmadfokú árvízvédelmi készültség.

A Tiszafüredtől Tiszaroffig terjedő Tisza-szakaszon a harmadfokú készültségi szint már korábban, hétfőn megszüntethető, mert Kisköre-Alsónál a vízszint 800 centiméter alá süllyedt.

A Hármas-Körös vízszintje Szarvasnál tizennégy órája 623 centiméter, a folyó apadását a Tisza apadási üteme fogja befolyásolni.

Jelenleg a Tisza mentén 74 kilométer hosszan 180 hektár áll víz alatt a gátak mellett. A 13 üzemelő szivattyútelep, valamint a 6 mobil szivattyú az elmúlt 24 órában 242 ezer köbméter szivárgóvizet emelt vissza a folyóba.

(MTI)

Ajánló:

Az igazgatóság árvizi információs honlapja

Korábban:

(2001. március 31.)