Megtartotta első ülését a Szent Korona Testület

A Szent Korona Testület a koronázási jelvények védelméről, megóvásáról gondoskodik, illetve hozzájárulást ad a jelvények vizsgálatához vagy másolat készítéséhez. A testület - bár az 1999 decemberében elfogadott törvény értelmében évente egyszer üléseznie kellene - szerdán tartotta első tanácskozását.

Balról jobbra: Áder, Glatz, Mádl, Németh és Orbán
Szerdán tartotta első, zárt ülését a Szent Korona Testület. A testület elnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök, tagjai Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János házelnök, Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke.

A 2000-ben hozott törvény értelmében a testület dönt a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények őrzési helyéről, ha annak szükségessége felmerül; kezdeményezi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények állagának megóvásához, helyreállításához szükséges intézkedéseket az arra jogosult hatóságnál; ellenőrzi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények megóvására vonatkozó előírások folyamatos megtartását; hozzájárulást ad a Szent Koronáról és a hozzá tartozó jelvényekről hiteles másolat készítéséhez; valamint hozzájárulást ad a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények tudományos vizsgálatához.

A testületnek legalább évente egyszer kell üléseznie, ez 2000-ben nem történt meg.

[origo]

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 1.)