Nem tárgyalják sürgősséggel a Nierenberg-pert másodfokon

A Legfelsőbb Bíróság elutasította Martha Nierenbergnek, Herzog Mór unokájának a kérelmét, miszerint a Herczog gyűjtemény egyes festményei tulajdonjogának megállapítására és kiadására indult pert másodfokon sürgősséggel tárgyalják.

Az amerikai-magyar állampolgárságú Martha Nierenberg, a Herzog-gyűjtemény örököse, 1999. októberében indított polgári peres eljárást a magyar állammal, valamint a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával szemben, hogy visszaszerezze az egykor a nagyapja tulajdonát képező műtárgyakat.

Az örökös a Fővárosi Bíróság ítélete szerint tavaly októberben első fokon pert nyert, a határozat értelmében a jogvita tárgyát képező 12 kép közül tizet kellett volna visszakapnia. A magyar államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság azonban megfellebbezte a döntést.

A másodfokú eljárást többek között Martha Nierenberg életkorára hivatkozva kérték soron kívül megindítani. A Legfelsőbb Bíróság azonban rendkívüli leterheltségére hivatkozva elutasította Martha Nierenberg kérését.

A felperes jogi képviselője korábban úgy vélekedett: Legfelsőbb Bíróság leterheltségéből adódó ügymenet alapján 2002. tavaszára várható, hogy megkezdődik a másodfokon zajló per.

Az elsőfokú ítélet alapján a műtárgyak visszaadásán túl a Szépművészeti Múzeumnak (elsőrendű alperes) 7 millió 500 ezer forintot, a Magyar Nemzeti Galériának (másodrendű alperes) pedig a harmadrendű alperes Kincstári Vagyoni Igazgatósággal közösen 350 ezer forint perköltséget kell megfizetnie.

A Herzog-örökösnek csupán egyetlen visszaigényelt alkotást nem ítélt meg a Fővárosi Bíróság, mégpedig John Opie, Női képmás című festményét. Egy festményt, Munkácsy Mihály: Krisztus mellképe című képét pedig Martha Nierenberg már korábban visszakapta a magyar államtól, illetve a Magyar Nemzeti Galériától.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 12.)