Meghalt Douglas Adams

Május 12-én, 49 éves korában elhunyt Douglas Adams, a kultuszművé vált Galaxis útikalauz stopposoknak című regény szerzője.

A brit író a kaliforniai Santa Barbarában hunyt el szívinfarktusban. 1979-ben megjelent legismertebb művéből, a Galaxis útikalauzból, az intergalaktikus űrutazók egy csoportjának szatirikus kalandjait elmesélő történetből több mint 14 millió példányt adtak el világszerte.

Adams későbbi elbeszélése szerint a regény megírásához az ötlet egy 1971-es európai körutazás nyomán született, amikor is 18 évesen az Európai útikalauz stopposoknak című könyvvel barangolta be a kontinenst.

Ez a kötet aztán egy sorozat első darabja lett, melynek tagjai többek között a Vendéglő a világ végén, az Élet, a Világmindenség meg Minden, és a Viszlát és kösz a halakat. Adams humoros regényeit a világ minden pontján olvasták a fiatalok, akik között kultikus fogalommá vált a 42-es szám, mint az élet végső, egyetlen értelme.

Az amerikai Channel 4 televízió és a Waterstone's könyváruház az említett regényt (melyből rádiójáték is készült) a 24. helyen választotta be a XX. század 100 legjobb könyve közé.

(SFNews)

Ajánló:

A Solaria cikke