A belügyminiszter a napokban tárgyalni fog a taxisok képviselőivel

Pénteken szakértői tanácskozást tartottak a taxisok biztonságának érdekében. A Belügyminisztérium által szervezett megbeszélésen kiderült: Pintér Sándor miniszter a közeli napokban fogadja a taxisok képviselőit.

Farkas György, az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Alapítvány titkára szerint ha a taxistársadalomban egyetértés alakul ki valamely biztonságukat szolgáló technikai rendszer bevezetésében, akkor nincs akadálya annak, hogy pályázat útján pénzügyi támogatást kaphassanak a programhoz. A taxisok biztonsága érdekében a Belügyminisztérium (BM) által szervezett megbeszélésen Farkas György elmondta: a technikai védekezésnél előbbre való a fuvarozók személyi felkészítése az utasok támadásának megelőzésére. Horváth Pál, a Fuvarozók Országos Demokratikus Szövetségének (FODSZ) elnöke elmondta: a taxisok speciális vészjelző és lámpa felszerelésével, illetve a sofőr által beindítható és hátulról az utastérbe gázsprayt juttató szerkezet felhasználásával szeretnének a taxisok védekezni. Horváth Pál a védekezés lehetséges eszközeként sorolta a sofőr oldalán külön ajtózár felszerelését, illetve műholdas követőrendszer kifejlesztését.

Barna Péter, a közlekedési tárca osztályvezetője meggondolásra ajánlotta a külön ajtózár felszerelését arra tekintettel, hogy egy baleset utáni mentésnél milyen veszélyhelyzetet okozhatna. A minisztériumi osztályvezető hangsúlyozta: a taxisok védelmét szolgáló megoldások csak az utasok biztonságának figyelembevételével képzelhetők el.

Harsányi Zsolt, a BM munkatársa közölte: van jogi lehetőség arra, hogy a taxisok speciális vészjelzőt szereljenek autójukba. Komáromi István, a BM főosztályvezetője közölte: Pintér Sándor miniszter a közeli napokban fogadja a taxisok képviselőit.

(MTI)