A magát befolyásolhatónak tartó koronatanú újabb verzióval állt elő a Tasnádi-perben

I. Attila, aki két héttel ezelőtt visszavonta a Tasnádi Péterre tett korábbi terhelő vallomásait, a bíróság előtt pénteken újabb vallomást tett. Egy hangkazettán a testépítő most az állította, hogy korábban csak azért vonta vissza a Tasnádira tett terhelő vallomásait, mert emberei megígérték, hogy nem zaklatják többé őt és családját. A védők szerint a most benyújtott kazettán hallható beszélgetés nem fogadható el bizonyítékként.

Új bizonyíték került elő a Tasnási- per mai fordulóján. Egy hangkazetta, amelyen az egyik védett tanú arról beszélt hogy korábban tett terhelő vallomását csak azért vonta vissza, mert Tasnádi Péter emberei megígérték, hogy többé nem zaklatják őt és családját.

A tárgyaláson lejátszották azt a bírósághoz a rendőrségtől a napokban megérkezett magnókazettát, amelyen I. Attila sértett az ügy egy másik tanújával beszélgetve kijelentette: becsapták, hiszen csak azért vonta vissza terhelő vallomását, mert azt hitte, ezzel az ügy elrendeződik; ám továbbra is félnie kell, őt és családját is rendszeresen fenyegetik.

A pénteki tárgyaláson I. Attila azt is kérte a bíróságtól, hogy meghallgatása idejére vezessék ki a teremből az előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Pétert és három vádlott társát. A bíróság a kérésnek eleget tett.

A védett tanú ezután elmondta, hogy Tasnádi Péter emberei korábban egy ötvenezer forintos adósság miatt összeverték őt és barátnőjét.

Szikinger István Tasnádi védője az [origo]-nak elmondta, hogy a most benyújtott hangkazetta nem fogadható el bizonyítékként. Szikinger szerint a rendőrség által a bírósághoz becsatolt híváslisták között ez az ominózus beszélgetés nem található meg. Ezen a kazettán egy 1999 őszén lezajlott telefonbeszélgetés hallható - közölte Szikinger. I. Attila telefonját a tanú beleegyezésével lehallgatták és rögzítették a nyomozók.

Szikinger szerint a tanú a pénteki tárgyaláson ismét elismerte, hogy a rendőrök befolyásolják az ügymenetet akkor amikor elmondta, tegnap ismét találkozott a nyomozást vezető egyik rendőrrel.

A pénteki tárgyaláson Tasnádi Péter védői azt kérték a bíróságtól: rendeljen el pótnyomozást az ügyben, illetve utasítsa a nyomozóhatóságot, hogy végre az összes bizonyítékot bocsássa az igazságszolgáltatás rendelkezésére.

A múlt heti tárgyaláson az ügy koronatanújának is tartott I. Attila bíróság előtt befolyásolható embernek nevezte magát , és azt állította, hogy a kihallgatásai során befolyásolták a rendőrök. I. Attila élettársa viszont fenntartotta azt az állítását, mely szerint 1997-ben I. Attila megverve érkezett haza egyik este, és azt mondta, hogy Tasnádiék hagyták helyben, tartozása miatt.

I. Attila az ezt megelőző május 17-i tárgyaláson ugyanis visszavonta valamennyi korábbi vallomását. I. akkor azt állította, hogy csak azért ismerte fel Tasnádi Péter testőreit, mert a nyomozók a kihallgatások előtt szájába adták vallomását, és megmondták neki, hogy kit kell felismernie.

I. Attila a bíróságon elmondta, hogy a vádlottak közül egyedül Tasnádi Pétert ismeri, a többi nevet a rendőröktől hallotta. Tasnádi Péter vádlott szerint a tanút kioktatták, úgy mondatták jegyzőkönyvbe vele a vallomását.

A tanú ügyvédi kérdésre akkor elmondta, hogy a rendőrök heti rendszerességgel felkeresték, és tájékoztatták a nyomozás menetéről. Azt is megemlítette, hogy az első, 1999-ben tett vallomását megelőzően már jártak lakásán a Pest megyei nyomozók.

A több 21 hónapja előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Pétert bűnszervezet létrehozásával és irányításával vádol az ügyészség. A lényegében maffiatevékenységgel vádolt Tasnádi minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Szerinte csupán arról van szó, hogy el akarja őt söpörni Pintér Sándor belügyminiszter, mert az üzleti életben szembekerültek egymással.

[origo]

Ajánló:

(2001.04.24.)

Korábban:

(2001.05.17.)