Jogellenesen vettek részt a népszámlálásban a kormányőrök

A rendvédelmi szervek tagjainak nincs joguk szervezetten és irányítottan részt venni a népszámlálásban - derül ki az adatvédelmi biztos ajánlásából. Jogellenes adatgyűjtésre utaló adat ugyan nem merült fel a kormányőrök számlálóbiztosi tevékenysége kapcsán, de az ezt előíró belügyminiszteri utasítás - saját számlálóbiztosra cserélte az eredeti összeírót - önmagában veszélyeztette több ezer állampolgár személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

Nem talált arra utaló jelet az adatvédelmi biztos, hogy az ORFK Köztársasági Őrezredének a népszámlásában részt vevő tisztjei a számlálóbiztosként megszerzett adatokat jogosulatlanul felhasználták volna. Ugyanakkor a kormányőrök alkalmazásánál kifogásolható eljárás történt, amely több ezer polgár személyes adatok védelméhez fűződő jogát veszélyeztette - áll a Népszava birtokába került adatvédelmi biztosi állásfoglalásban.

Mint arról a lap elsőként beszámolt, több ezer, védett személyek lakókörnyezetében élő állampolgárnál nem valódi összeírók, hanem a Köztársasági Őrezred tisztjei végezték a népszámlálást. A belügyminiszter utasításának megfelelően 17 számlálókörzetben 16 "önként" jelentkező tiszt végezte az összeírást.

Az adatvédelmi biztos - mint azt még januárban kiadott közleményében ígérte - a rendelkezésére álló valamennyi eszközzel a népszámlálás egész folyamatát figyelemmel kíséri.

A Népszava írása után Kórodi Mária és Fodor Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselők beadvánnyal fordultak az adatvédelmi biztoshoz. Vizsgálatot kértek arról, hogy a kormányőrök "önkéntes" részvétele a népszámlálásban érintheti-e a személyes adatok védeleméhez fűződő alkotmányos jogok érvényesülését. Ezért a hivatal erre kiterjedően, külön is vizsgálódott. Megállapította, hogy a rendőri szervezet megfelelő jogszabályi felhatalmazás nélküli bekapcsolásával sérülhetett a válaszadók azonosíthatatlanságának követelménye. Arra utaló jelekkel azonban nem találkoztak az adatvédelmi biztos munkatársai, hogy a kormányőrök jogellenes adatgyűjtést vagy esetleg környezettanulmányt végeztek volna.

Arra, hogy ez a jövőben se történjen meg - ami a rendőri vezetés felelőssége - különös gondot kell fordítani - áll Majtényi László ajánlásában. A népszámlálásra vonatkozó jogszabályok nem zárják ki sem a rendőröket, sem más rendvédelmi szerv tagját a számlálóbiztosok közül. Arra azonban külön törvényi felhatalmazás nélkül nincs joguk, hogy a népszámlálásban szervezetten és irányítottan vegyenek részt. A belügyminisztériumi utasítás - ami az önkormányzati jegyzők hatáskörét jogszabálysértő módon vonta el - önmagában veszélyeztette több ezer állampolgár személyes adatainak védelméhez fűződő alkotmányos jogát. A történteket pedig nem lehet a védelem szempontjaival megindokolni, mivel ezt más módon - például önkitöltéssel vagy a védett személyek lakókörnyezetének önálló körzetbe szervezésével - is meg lehetett volna oldani.

Majtényi László ajánlása szerint a törvénynek garantálnia kell az érintettek információs jogait, ennek keretében pedig indokolt a rendészeti szerveket távol tartani a számlálóbiztosi tevékenységtől. A speciális népszámlálási feladatokat törvényben kell szabályozni. Az adatvédelmi biztos egyébként fontosnak tartja a közvéleményt megnyugtatni: a rendőrség ma nem rendelkezik olyan nyilvántartásokkal, amelyek az állampolgárok személyes és különleges - a népszámlálási íven szereplő - adatait tartalmaznák.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 4.)