A BM nem ismeri el, hogy jogszabálysértő volt kormányőröket alkalmazni a népszámlálásban

Majtényi László adatvédelmi biztos ajánlásában elismeri, hogy a jelenlegi törvények nem zárják ki, hogy a rendőrök magánemberként részt vegyenek a népszámlálásban. Ugyanakkor a rendvédelmi szervek tagjainak nincs joguk szervezetten és irányítottan részt venni a népszámlálásban számlálóbiztosként, mint ahogy az a belügyminiszter utasítására történt. A Belügyminisztérium bár tudomásul veszi az ajánlást, semmilyen problémát nem lát a népszámlálással kapcsolatban.

Majtényi László adatvédelmi biztos ajánlásában szerepel: "a helyszíni vizsgálatok alapján nem merült fel adat arra, hogy az ORFK Köztársasági Őrezredének a belügyminiszter utasítására számlálóbiztosként tevékenykedő tisztjei a számlálóbiztosként szükségképpen megszerzett adatokat jogosulatlanul felhasználták volna". Ugyanakkor az ombudsman szerint arra is ügyelni kell, hogy ez a jövőben se történhessen meg.

Több ezer, védett személy lakókörnyezetében élő állampolgárnál nem valódi összeírók, hanem a Köztársasági Őrezred tisztjei végezték a népszámlálást. A belügyminiszter utasításának megfelelően 17 számlálókörzetben 16 - elvileg önként jelentkező - tiszt végezte az összeírást.

A jelenlegi jogszabályok nem zárjáki a rendvédelmi szervek tagjait a népszámlálásban számlálóbiztosként való közreműködésből. "Arra azonban törvényi felhatalmazás nélkül nincs joguk, hogy a népszámlálásban szervezetten és irányítottan vegyenek részt, ez ugyanis a KSH, illetőleg a jegyző hatás- és feladatkörét sérti" - áll az ajánlásban. A BM pont azzal védekezik, hogy nem szervezetten alkalmazták a kormányőröket. "A BM utasítás az érintett önkormányzatok jegyzőinek hatáskörét jogszabálysértő módon vonta el azzal, hogy az általuk kijelölendő számlálóbiztos helyébe a 'saját számlálóbiztost' állította, ezzel önmagában veszélyeztette több ezer állampolgár személyes adatainak védelméhez fűződő jogát" - állította az adatvédelmi biztos.

Majtényi hozzátette: másképp is meg lehetett volna oldani a védett személyek összeírását, például úgy, hogy maguk töltötték volna ki a kérdőívet vagy egy önálló körzetbe szervezhették volna őket, akiket egy ember - akár kormányőr - összeír.

"A következő népszámlálás jogalkotási megalapozása során a mostani tapasztalatokat hasznosítani szükséges. A törvénynek garantálni kell az érintettek információs jogait, ennek keretében indokolt a rendészeti szerveket távol tartani a számlálóbiztosi tevékenységtől" - írta az ombudsman.

Könyves Krisztina, a Belügyminisztérium sajtószóvivője az [origo]-nak azt mondta: tudomásul veszik az ajánlást. A BM értelmezésében az ajánlás nem tartalmazza konkrétan, hogy jogellenesen alkalmaztak volna kormányőröket, mivel a jelenlegi törvény ezt nem zárja ki - közölte Könyves. Hozzátette: ahogy azt az ombudsman is írta, nem használtak fel jogosulatlanul adatokat, és a jövőben sem teszik. "Majtényi szerint a jövőben a mostani tapasztalatokat hasznosítani szükséges, ezt meg is fogjuk tenni" - tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatalban (KSH) közölték: a KSH elnöke jövő hét szerdán megjelenik az önkormányzati bizottság előtt. Addig nem reagálnak az ajánlásra.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Korábban:

(2001. május 23.)