Megkezdték az Erzsébet téri gödör beépítését

Megkezdődtek az Erzsébet téri gödör helyén az építési munkálatok, jelenleg a vasbetonszerkezet átalakítása folyik. Még idén - legkésőbb december 31-ig - elkészülnek a felszíni munkálatokkal, és átadják a téren kialakított új parkot is. A felszín alatti konferenciatermet és mélygarázst várhatóan jövő márciusra fejezik be.

Az Erzsébet téri építkezésA keddi munkálatok során először a téren lévő vasbetonszerkezetet alakítják át. A betonteknőt ugyanis még a korábban a térre tervezett Nemzeti Színház alapjául készítették. A felszíni munkákat még idén, legkésőbb december 31-ig befejezik. Eddigre a gödröt befedik, a térre tervezett új parkot is átadják. A járókelők januártól birtokba vehetik az Erzsébet tér sokáig lezárt részét, a gödröt. Jövő márciusig a felszín alatti munkálatokkal is elkészülnek, és átadják a mélygarázst és a felszín alatti konferenciaközpontot is - ígéri Ács Tamás, a kulturális tárca helyettes államtitkára.

 A téren lévő Volán buszpályaudvar sorsa még nem dőlt el véglegesen - mondta Ács. Korábban felmerült, hogy kulturális központtá alakítják a pályaudvar kiköltöztetése után az épületet. Az viszont már most biztos, hogy a pályaudvar forgalmi rendje július 15-vel megváltozik. Az autóbusz-pályaudvar Bajcsy-Zsilinszky út felőli forgalmi sávját lezárják, az autóbuszok helyét munkagépek foglalják el. Az előzetes tervek szerint október 15-ig át kellene költöztetni az Erzsébet téri távolsági autóbusz-állomást - nagy valószínűséggel - a Népligetbe.

A beruházást az állam banki hitelből fedezi, amelyet a Budai Várgondnokság Kht. vett fel és folyósít a kivitelezőnek. A kivitelező, az Architekton Rt. nettó 1,2 milliárd forint körüli összeget kért a munkák elvégzéséért. A műemlék-felújításra szakosodott cég nevéhez fűződik az Uránia mozi Nemzeti Filmszínházzá alakítása, a gödöllői kastély és a Nemzeti Múzeum felújítása is. Az Erzsébet téri beruházás kivitelezésére kiírt kétfordulós közbeszerzési eljárás eredményét június 29-én hirdették ki.

K. G.

Korábban:

Hamarosan megszületik a kivitelezési pályázat az Erzsébet téri beruházásra