Az új útlevélvizsgáló rendszer bármelyik határátkelőn képes lebuktatni a bűnözőket

Hordozható útlevélvizsgáló készülékeket helyeznek üzembe augusztustól a magyarországi határátkelőkön. Az új készülékekkel még a vonatokon és hajókon is menet közben tudják ellenőrizni az utasokat. Kiszűrik a körözött bűnözőket és minden nemkívánatos személyt, akik eddig az ideiglenes átkelőkön vagy vonatokon könnyebben be tudtak jutni az országba. Az új rendszernek köszönhetően a turistabuszoknak is sokkal kevesebbet kell várniuk.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy még azokat is felismeri a rendszer, akiket korábban az országban megbírságoltak, de nem fizették ki tartozásukat. Ezenkívül sokkal gyorsabban tudják az útleveleket ellenőrizni a határőrök az ideiglenes átkelőkön, kisebb repülőtereken, vonatokon és hajókon is. Emellett a buszoknak is kevesbbet kell várniuk.

A kisebb átkelőkön és vonatokon eddig problémát okozott, hogy nem lehetett az útlevelekben szereplő adatokat a határőrség adatbázisával összevetni. A jövőben az új rendszernek köszönhetően így sokkal több nemkívánatos személyt tudnak majd kiszűrni - mondta a belügyminisztert.

A mobil útlevélvizsgálók elférnek egy aktatáskában. A számítógépekkel közvetlen kapcsolat teremthető nagyobb átkelőkkel, ha lehetőség lesz rá, akár egy központi adatbázissal is. A vonatokon is használható gépek még kisebbek, ezek alig nagyobbak, mint egy menedzserkalkulátor.

Összesen 75 millió forintba került az új rendszer. Ennek felét az Európai Unió, másik felét a magyar állam fizette. A mobil útlevélvizsgálók bevezetése annak a programnak a része, melynek keretében az EU elvárásaihoz igazítják Magyarország határainak ellenőrzését. Erre eddig 2,1 milliárd forintot fordítottak. Így épülhetett ki nemrég a hőérzékelős figyelőrendszer a zöldhatáron.

 [origo]