Több száz tonna mérgező anyag került a talajba

Kétszáz tonna gazolin került a talajba Orosháza és Nagyszénás között július 11-én, amikor a Mol Rt. mezőtúri üzemét gazolinnal ellátó vezetéket megfúrták. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a tettes másfél méter mély munkagödörben csapolta meg a vezetéket, de a felszerelt csapot távozása után sem zárta el. A rongálás miatt a gazolinszállítás, így a mezőtúri üzem is egy hétig állt. A teljes kár kétszázmillió forint.

Júliusban már a második alkalommal fúrtak meg Mol-vezetéket. A múlt héten Ásotthalomnál csapoltak meg vezetéket. Itt nem maradt nyitva csap, a környezet sem károsodott, a kár is "mindössze" ötezer liter gazolin volt. A tettesek is szinte már a rendőrök kezén vannak, hiszen az ijedt elkövetők a helyszínen felejtették az autójukat.

Vezetékek országszerte

Magyarországon jelenleg 800 kilométer veszélyeztetett terméket szállító cső húzódik. Ebből termékvezeték, azaz a már finomított anyagot (benzin, gázolaj) szállító cső, mintegy 120 kilométer. Gázvezeték összesen hatezer kilométer van. A MOL tulajdonában 14 ezer 700 kilométer vezeték van. Idén ezeken a vezetékeken hat alkalommal történt illegális megfúrás, ebből kettő júliusban. A biztonságot a vezetékeken egy speciális szivárgásfigyelő rendszer segíti, mely akár minimális nyomáseltérést is jelez a vagyonvédelmi szerveknél.

Ebben az évben a MOL hat "megfúrást" regisztrált, melyek együttes elhárítási költsége meghaladja a 180 millió forintot. A három héttel ezelőtti lopás alkalmával azonban kétszáz tonna gazolin került a termőtalajba, ami komoly környezeti kárt jelent. "A gazolin a talajszemcsék felületén megkötődik és párolog. Szennyezi a növényzetet, ivóvizet, levegőt" - figyelmeztetett Horváth Zsolt, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője.

A talajba került kétszáz tonnából százhúszat már visszanyert a Mol, köszönhetően az ilyen esetekre készített "figyelőgödröknek", melyekben összegyűlt a vízréteg felett lebegő gazolin. "A maradék nyolcvan tonna mintegy tízezer négyzetméternyi talajt szennyezett meg" - nyilatkozta lapunknak Holoda Attila, a Mol Rt. termelési igazgatója.

A szennyezett földet buldózerekkel összegyűjtik, és megtisztítják, visszanyerve a gazolint. Az elszállított földet pótolják. A kárelhárításra alig két hónap áll az olajcég rendelkezésére. Ennek letelte után, szeptember 30.-án kell jelentést tennie az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyeletnél. Az intézet ezután elbírálja a kapott eredmények alapján, hogy van-e szükség további lépésekre. A MOL az esetleges "zöldkárt" (a szennyezés miatt elhalt termést) is egészében megtéríti a gazdáknak. Ilyen nagy mennyiségű talaj cseréje akár ötvenmillió forint kiadást is jelenthet az olajvállalatnak.

A rongálás miatt az endrődi gázüzem öt napig szüneteltette a munkát. Ez további negyvenmillió forint bevételkiesést jelent. A termeléskiesés és a talajminőség helyreállításának költsége együttesen megközelítheti a kétszázmillió forintot.

Az ügyészség nem biztonságot veszélyeztető bűncselekményként kezeli az ilyen eseteket. A Mol szerint azonban egy negyven-ötven baros vezeték megcsapolása, megfúrása rendkívül balesetveszélyes. Ez esetben a nyomozást mégis közérdekű üzem működésének megzavarása miatt folytatja a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

[origo]