Törvényes lesz az anonim szülés

Még ősszel törvénybe kerülhet az anonim szülés lehetősége, az örökbeadás elősegítésének törvényesítése, illetve a nevelőszülői hálózat kialakításának szabályozása. A Népszava értesülései szerint a parlament előtt lévő gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódó indítványokban szerepelnek azok a módosítások, amelyekkel mind nagyobb szerepet szán a szociális tárca a civil szervezeteknek.

A tervek szerint már novemberben törvénybe kerülhet az anonim szülés szabályozása, azaz a kismamáknak lehetőségük lesz kilétüket titokban tartani. Mint ezt már az inkubátorba helyezett, illetve elhagyott újszülöttek kapcsán a Népszava már korábban jelezte, most elkészült mindennek a törvényi háttere. Szemkeő Judit, a szociális tárca politikai államtitkára szerint valamennyi érintett minisztérium vállalta az ügyben saját feladatait, s a jelenlegi beadványokban több módon is segíthetik a nehéz helyzetbe került kismamákat.

- Fontos változás lehet, hogy annak a kórháznak a gyámhivatala járhat majd el a csecsemő ügyében, ahol a kisbaba született, az előzetesen befogadó anyaotthon pedig bejelentett lakcímként szerepelhet, azaz annak önkormányzata anyakönyveztetheti majd a gyermeket - nyilatkozta Szemkeő Judit. Ha a kismama úgy kívánja, minden ügyet ezek a hivatalok végeznek majd, s az ő nevével kapcsolatba sem kerül az újszülött. - Ennél lényegesen bonyolultabb viszont az inkubátorba helyezett kisbabák helyzete - véli a politikai államtitkár. Mint ismert velük kapcsolatban korábban szintén merültek fel gondok: a szakértők szerint ugyanis képtelen az a helyzet, hogy a néhány kórház elé kihelyezett inkubátorban megtalált újszülött szülője után rögtön hatalmas erőkkel nyomozni kezd a rendőrség. Így ugyanis többek szerint éppen az inkubátoros program lényege, azaz a névtelenség veszik el. Szemkeő Judit úgy véli, egy-egy ilyen eset kapcsán nem zárható ki, hogy nem a szülőanya, hanem más hozzátartozó, esetleg idegen rakta oda a kisbabát, talán éppen az anya tudta nélkül. Ennek tisztázása nélkül viszont képtelenség az örökbeadás, hiszen ha tényleg "tévedés" történt, már soha nem kaphatja vissza a gyermeket igazi családja.

A Népszava értesülései szerint ugyancsak a gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódóan szabályozzák a nevelőszülők képzését, ennek pontos követelményrendszerét, s mindez a képzési jegyzékbe is bekerül. A "hagyományos", illetve a hivatásos nevelőszülők is központi nyilvántartásban is szerepelnek majd, s ez a regisztráció megyeileg is elérhető lesz. Ennek működtetését a gyermekvédelmi normatívából kell majd fedezni, s ebből kapják mind az egy-két gyermeket vállalók a tiszteletdíjukat, illetve a munkaviszonyba is kerülő, ennél több gyereket nevelők fizetésüket. A tervek szerint a jogszabály nevesíti majd külön azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatok is fenntartanak ilyen hálózatot.