Védvonal épül a taszári amerikai bázis körül

Egy méter átmérőjű betongyűrűkből mintegy száz méter hosszan másfél méter magas védvonal építését kezdte meg hétfőn Kaposvárott a taszári amerikai bázis katonáit kiszolgáló texasi székhelyű Brown and Root.

A Kaposvárról Taszár felé kivezető 61-es út mellett lévő bérleményben öt évvel ezelőtt kapott helyet az amerikai hadsereget kiszolgáló szervezet irodaháza, mosodája és műhelye. Ez előtt épül most a betonvédsáv. Az Amerikai Egyesült Államokat három héttel ezelőtt ért terrortámadás után, miként a taszári bázison, a Brown and Root kaposvári központjában is szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, ezzel egy időben pedig homokkal megrakott konténerekből falat emeltek az épület elé. Ezt most egy újabb védelmi rendszer kiépítésével erősítik meg, amihez engedélyt kértek és kaptak a kaposvári önkormányzattól.

Puskás Béla, a somogyi megyeszékhely önkormányzatának katonai referense elmondta: jelenleg mintegy száz amerikai és ezer magyar civil alkalmazottja van a Brown and Rootnak a városban. Tájékoztatása szerint a terrortámadás óta a munkahelyi belépéshez már nem elegendő az egyébként elfogadott fényképes igazolvány felmutatása, emellett az alkalmazottaknak, magyaroknak és amerikaiaknak egyaránt, azt is pontosan jelezniük, s a nyilvántartási íven aláírásukkal igazolniuk is kell, hogy hova mennek s milyen céllal.