Újabb egészségügyiek a szakminiszter ellen

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) dolgozóinak csütörtöki, politikamentes egészségügyi lázadását követően állást foglalt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. A MOK vezetősége kifejti, az egészségügy finanszírozása az elmúlt évtizedben folyamatosan romlott. Költségvetési többletforrás biztosítása nélkül nem oldhatják meg az alapvető hiányosságokat - véli a kamara.

A MOK hónapokkal ezelőtt javasolta, hogy az egészségügyi ágazat gondjainak megoldására széles körben egyeztessenek a politikai döntéshozókkal. Mivel ez a kezdeményezés eddig nem járt sikerrel, sürgetik, hogy a kormány döntsön az egészségügy költségvetési finanszírozásának mielőbbi érdemi növeléséről.

Az OBSI szakdolgozói nyílt levéllel fordultak Mikola Istvánhoz. Ismertetik az intézmény rossz helyzetét, és a szakminisztertől a problémák azonnali orvoslását kérik. "Az ügyeletekben rendszeresen imádkozunk, hogy ne történjék nagyobb számú sérülttel járó szerencsétlenség a fővárosban, mert az említett okok miatt képtelenek lennénk a betegeket eskünkhöz méltóan ellátni" - áll az orvosok levelében.

A 45-65 év közötti nők országos emlőrákszűrésének elindításával gyakorlatilag is megkezdődik a tíz évre szóló Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program - jelentette be Ütő István megbízott helyettes országos tiszti főorvos pénteken Budapesten. Elmondta azt is: mintegy egymillió nő kap majd értesítést arról, hogy mikor és melyik szűrőállomáson jelenjen meg vizsgálatra.

Korábban:

Forrongás az egészségügyben