Bill Pullman 48 éves

December 17-én lett 48 éves Bill Pullman színész, a Sommersby, a Függetlenség napja és az Az erőszak vége című filmek sztárja. 

Bill Pullman színész, rendező és producer 1953. december 17-én született a New York állambeli Hornellben az orvos apa, James, és egészségügyi asszisztens anya, Johanna hatodik gyerekeként. A népes család Hornell főutcájának egyik vöröstéglás viktoriánus házában élt, a nyarakat pedig vidéki farmjukon töltötték, amelyet a szülők Bill születésének évében vásároltak. Gyerekkorában Bill alkalmi munkákat vállalt a helyi iparosoknál, többek közt egy tejgazdaságban is. Szerette a vidéki élettel járó tennivalókat, felnőttkora visszatérő motívumai voltak.

Főiskolás évei alatt még építésznek készült, mert lelkivilágát megihlették a New York állam nyugati részén található viktoriánus stílusú építészeti emlékek. A színjátszásba akkor kóstolt bele, amikor évfolyamtársait elkísérte egy színházi meghallgatásra, és szinte azonnal a szereposztásban találta magát. Amatőr színházi ténykedésének köszönhető, hogy később egy professzora átirányította a SUNY egyetem művészeti karára, ahonnan a színművészeti tanulmányait bizonyító diplomával távozott. Egyetemi kiegészítőjét a Massachusetts-Amherst Egyetemen szerezte meg 1979-ben színházi rendezőként.

Frissdiplomásként a rendezésre szeretett volna koncentrálni, de tanácsadója arra ösztökélte, hogy folytassa színészi karrierjét. Egyelőre nem így tett, hanem elvállalta a Montana Állami Egyetem által felajánlott tanári állást, ahol később az egyetem színházi karának tanszékvezetőjévé választották. Bill már korábban megszerette Montana államot. Egyetemi évei alatt többször jártak itt egy amatőr színjátszó társulattal, amelynek neve szabad fordításban így szólt, Shakespeare a parkokban. A társulat Shakespeare darabokat adott elő közterületeken, parkokban, Bill pedig egyforma lelkesedéssel komédiázott és játszotta a hősszerelmes szerepeket. Bill Pullman a mai napig ragaszkodik Montana államhoz: orvos testvérével együtt egy farmot vásárolt, ahol marhákat tenyésztenek, egy eldugott helyen pedig gerendaházat építtetett, ahová gyakran vonul vissza családjával.

1981-ben úgy döntött, hogy professzionális szinten szeretné űzni a színészi mesterséget, ezért New York East Village-i negyedébe költözött. A meghallgatások közti üresjáratokat úgy élte túl, hogy közben alkalmi munkákat vállalt. Dolgozott lektorként, italbolti eladóként, bankhivatalnokként. New York-i színházi munkái közül említésre méltó a Sam Shepard rendezte Course of the Starving Class, ahol Kathy Bates oldalán játszhatott. A nyolcvanas évek alatt egy vidéki színjátszó csoport fellépéseit rendezte, többek közt a Tévedések vígjátékát is. 1986-ban debütált filmszínészként a Borzasztó emberekben, amit aztán nagyon gyorsan további filmszerepek követtek. Színpadi színészként főleg drámai alakításai tették népszerűvé, Hollywood azonban nagyon hamar felfedezte komikusi vénáját. Ennek köszönhető, hogy Mel Brooks rendező rászabta az Űrgolyhók egyik fontos szerepét, Carl Reiner pedig a Sibling Rivalry című filmjének fontos karakterét bízta tehetségére.

1987-ben vette feleségül Tamara Hurwitzot, akit még egyetemi évei alatt ismert meg. Los Angelesben telepedtek le, ma is Hollywood régebbi negyedében élnek egy felújított farmházban. Három gyerekük van, Maesa, Jack és Louis. A házuk mögött elterülő gyümölcsös és csűr Bill keze munkáját dicséri.

A kilencvenes évek elején a hollywoodi sztárcsináló gépezet fontos karakterszereplőként jegyezte, olyan filmek főszerepeit zsebelhette be, mint a Sommersby, az Aludj csak, én álmodom, vagy a Függetlenség napja. Bill az a színész, akire a rendezők rászabják a szerepeket. Az Útvesztőben és Az erőszak vége című filmek főszerepeit Bill karakterére szabva írták a forgatókönyvírók. Filmrendezőként 2000. január 9-én debütált A virginiai férfi című filmjével a TNT tévécsatornán. Big Town Productions nevű saját produkciós cégének is ez volt első munkája.

Ajánlat:

Bill Pullman az IMDb adatbázisában

Bill Pullman rajongói oldal

Korábban:

57 éves a Vuk hangja