Liv Tyler, a tündérkirálynő

Liv Tyler fotómodellből lett korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb színésznője. A magyar közönség Tylerrel legközelebb A Gyűrűk Ura című filmben találkozhat, amelyben magát a tündérkirálynőt személyesíti meg.

Liv Tyler 1977. július 1-én látta meg a napvilágot Portlandben (Maine) Liv Rundrgen néven. A kislány Liv Johanne Ullmann norvég színésznő után kapta nevét. Liv Tyler Bebe Buell fotómodell és Steven Tyler, az Aerosmith rockzenekar frontemberének nyolc hónapig tartó kapcsolatának a gyümölcse. Születésekor édesanyja Todd Rundgren zenésszel élt együtt, így a színésznő sokáig őt hitte édesapjának. Tízéves lehetett, amikor rájött, hogy "igazi", biológiai édesapja Steven Tyler, ugyanis gyakran találkozott Miával, Steven Tyler másik lányával, akivel úgy találta, hogy nagyon hasonlítanak egymásra.

Édesanyja nyomdokaiba lépve modellkedéssel kezdte pályafutását 14 éves korában; minden adottsága megvolt hozzá: nyurga testalkat, telt ajkak, hosszú barna hajzuhatag, kecses járás. 1994-ben egy népszerű Aerosmith-klipben (Crazy) láthattuk Alicia Silverstone-nal. Debütáló filmje, a Bruce Beresford rendezésében készült, A csend fogságában, nem aratott zajos sikert.

Az elismerést Bernardo Bertolucci Lopott szépség című filmje hozta meg 1996-ban, melyről a cannes-i filmfesztiválon is elismerően nyilatkoztak. Szintén ebben az évben Woody Allen musicaljében, az "Everyone Says I Love You"-ban tűnt fel. Majd Tom Hanks ajánlott neki szerepet a Nyomul a banda című filmben, melyben egy hatvanas évekbeli rockcsapat egyik tagjának barátnőjét alakítja. A Három a nagylányban még mindig tinédzsert játszik, majd 1998-ban az Armageddon, melyben Bruce Willis lányát és Ben Affleck barátnőjét alakította, tovább lendített népszerűségén. 1999-ben egy kicsit komolyabb szerep következett a Cuki hagyatéka című filmben, Robert Altman rendezésében, majd az Anyeginben kapott főszerepet (Puskin klasszikusának filmváltozata). A Dr. T és a nők című filmben Kate Hudsonhoz fűzték szoros szálak, tavaly pedig az Érzéki csalódás című vígjátékban a férfiak (Matt Dillon, Michael Douglas, John Goodman, Paul Reiser) fejét csavarta el. Legközelebb A Gyűrűk Ura című filmben láthatjuk tündérkirálynőként, melyet január 10-étől már nálunk is vetítenek.

Liv Tyler románcait természetesen nyomon követi a sajtó, bár nem mondhatni, hogy különösebben felhívná magára a figyelmet; a színésznő kerüli a botrányokat. Majdnem három évig járt együtt Joaquin Phoenixszel, a fiatalon elhunyt River Phoenix öccsével, akit a Három a nagylány (Inventing the Abbots) című film forgatásán ismert meg. Felmerült a neve Bruce Willis és Demi Moore válása kapcsán is mint lehetséges "harmadik", aki tönkretette a házasságot. Jelenleg Royston Langdonnal, a Spacehog nevű brit rockegyüttes basszusgitárosával jár, akivel már el is jegyezték egymást, de az esküvő időpontja még nincs kitűzve.

Liv Tyler saját bevallása szerint tüzes temperamentummal rendelkezik, ugyanakkor régimódinak tartja magát. Igyekszik távol tartani magát a hollywoodi nyüzsgéstől, nem kedveli a felhajtást. Egyetlen káros szenvedélye a dohányzás, amiről már többször próbált leszokni, eddig kevés sikerrel.

Liv Tyler nehezen volt 3000 éves

A Gyűrűk ura hivatalaos honlapja