Horváth Zsolt (1964) - Fidesz

Horváth Zsolt 2000 júniusától egy évig az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára volt. A ciklus első felében az egészségügyi viták során a kormány álláspontjának egyik fő képviselője volt, 2000 novembere óta azonban mindössze három alkalommal szólalt fel a parlament ülésein.

Államtikári posztjáról Orbán Viktor miniszterelnök azért váltotta le, mert 2001 májusában nemmel szavazott Mikola István egészségügy miniszter egy törvénytervezetére, mely szélesítette volna  a miniszter hatáskörét. Az úgynevezett salátatörvényt nem fogadta el a parlament, mert több fideszes is elutasította. Mikola lemondással fenyegetőzött, és maradásának egyik feltétele volt Horváth Zsolt és Frajna Imre egészszégüggyel foglalkozó államtitkárok távozása.

Többször javasolta hatpárti egyeztetőbizottság összehívását az egészségügy problémáinak megoldására. Az egészségügy helyzetét szerinte leginkább az alacsony bérek veszélyeztetik, ezért 2000 novemberében az egészségügyi dolgozók bérének növelését nevezte a kormány legfontosabb feladatának. A 13. havi fizetés bevezetését is javasolta az ágazat minden dolgozójának.

2000 júniusában az egészségügyi forráselosztásban területi aránytalanságok kiegyenlítését és a vidék orvosi ellátottságának javítását ígérte. 1999 októberében a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak átszervezését az egészségügyi reform első lépéseként értékelte. Az orvosi tevékenység privatizálását támogatta, és az ellenzék hozzájárulását sürgette.

1998 decemberében a gyed újbóli bevezetésének egyik kezdeményezője volt. Az ellenzék ezzel kapcsolatos bírálatait értehetlennek tartotta, mert szerinte egy kedvezmény bevezetése nem lehet igazságtalan döntés. 1999 júniusában támogatta, hogy férfiek is felvehessék a gyedet. 1999 márciusában jogi és orvosi okokra hivatkozva javasolta a 18 éven aluliakra vonatkozó dohányzási tilalom bevezetését. 1999 novemberében a második lombikbébi születésének tb-támogatását vetette fel a parlamentben. A dajkaterhesség és béranyaság rendszerének bevezetését ellenezte, mert úgy látta, hogy az kiszolgáltatja a szegényeket a gazdagoknak. Mindenkit tönkretesz, aki részt vesz benne - mondta. 2001 júniusában az idősek helyzetét elemezve, válaszként az ellenzék elmarasztaló kritikájára kijelentette: a nyugdíjasok helyzete javult a polgári kormányzás három éve alatt.

Tagja volt az egészségügyi és a gazdasági bizottságnak. Az olimpiai albizottságnak elnöki tisztét is betöltötte.

1989-ben szerzett orvosi, majd 1994-ben fogorvosi diplomát a SOTE-n. 1994-től Kecskeméten volt fogorvos. 1989-től tagja a Fidesznek, 2001 júniusa óta a párt frakcióvezető-helyettese.

Horváth Zsolt az önálló orvosi tevékenység bevezetését indokolja: Az orvosok számára az önállóság évezredek óta - bármennyire is furcsának fog tűnni - szakmaiságában adott, azon egyszerű oknál fogva, hogy a több ezer év alatt fölhalmozott tudás, ami az orvostársadalomban, az orvosokban testesül meg világszerte, abban az értelemben önálló, hogy senki más efölött szakmai kontrollt gyakorolni nem tud, kizárólag az orvosok, hiszen ők azok, akik ismerik ezeket a területeket. Hiszen aki nem ért hozzá, aki nem tanulta, aki nem tudja a fölhalmozott tudást, az ezt nem is tudja ellenőrizni. Ez az önállósága az orvosoknak mindig is megvolt.

Ajánlat:

További képviselők Bács-Kiskun megyéből