Kötéllel a nyakában "ünnepelt" egy Fidesz-alapító

A Fidesz tizennegyedik születésnapját ünnepelték a Bibó István Szakkollégiumban az alapítók és a meghívottak. Az eseményen tiltakozása jeléül kötéllel a nyakában jelent meg az ünnepségen Csaba Iván, a Fidesz egykori alapító tagja, aki nyílt levelet intézett a pártvezetőkhöz. A párt konzervatív fordulata mellett kifogásolta azt is, hogy két egykori alapítót, Fodor Gábort és Molnár Pétert kiretusálták a hivatalos pártörténet lapjairól.

Ma sokkal több veszítenivalónk van, mint valaha is volt az életben - mondta Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke vasárnap, amikor az alapítók és a meghívottak a párt tizennegyedik születésnapját ünnepelték a Bibó István Szakkollégiumban Budapesten. Az ügyvezető alelnök arra ürítette poharát, hogy a párt soha se veszítse el az emberek bizalmát. Kövér László szavai szerint nem csupán saját családjuk békéje a veszíteni való, hanem az, hogy sokkal többen bíznak a Fideszben, mint valaha is az elmúlt tizennégy év során. Az ügyvezető alelnök arra ürítette poharát, hogy a párt soha se veszítse el az emberek bizalmát. Emlékezett arra, hogy tizennégy évvel ezelőtt, amikor a Fideszt alapították, az alapítóknak nem sok veszíteni valójuk volt. Hangsúlyozta, hogy 1988-ban az MDF után alakuló Fidesz volt az első alternatív ifjúsági szervezet. Ma már mindannyian pontosan tudjuk, amit akkor még nem egészen pontosan tudtunk, hogy miért is hoztuk létre a Fiatal Demokraták Szövetségét. Nagyjából azért, hogy ott tartsunk ma, ahol tartunk - fogalmazott Kövér László, megjegyezve azt is, hogy a Fideszt valami ellen hozták létre.

A rendezvényen jelent volt Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János, az Országgyűlés elnöke, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Sasvári Szilárd, a parlament kulturális bizottságának elnöke, Stumpf István kancelláriaminiszter és Várhegyi Attila a Fidesz Országos Választmányának elnöke is.

Kötéllel a nyakában jelent meg az ünnepségen Csaba Iván a Fidesz egykori alapító tagja, aki még 1993-ban kilépett a szervezetből. Csaba Iván nyílt levelet intézett a jelenlévő pártvezetőkhöz, majd ismertette is az újságírók előtt annak tartalmát. Mint hangsúlyozta, a szakítás után Fodor Gábort és Molnár Pétert, akik ugyancsak alapítók voltak még a hivatalos párttörténet lapjairól is kiretusálták.

Az alapítási évfordulóról való távoltartásuk talán a rossz lelkiismeretből fakad. Valóban van is ok a szégyenkezésre - mondta Csaba Iván. Szerinte a Fidesz konzervatív fordulata párosult a demokratikus alapértékekkel való szakítással is és a párt a politikai kirekesztés útjára tévedt.

Ez a folyamat nem akkor kezdődött el, amikor egykori barátom, Kövér László néhány napja kötelet és szöget ajánlott azoknak, akik tőle eltérő módon képzelik el Magyarország jövőjét - fogalmazott, hozzátéve, hogy a közéleti rombolás tanúi lehettünk akkor is amikor Orbán Viktor beiktatási beszédében azt mondta: aki a magyar nemzet részének tartja magát az kormánya programjára szavaz. Csaba Iván szerint az ellenzéki pozíció segítségére lehetne a Fidesznek a megtisztulásban.

Az egykori alapító nyílt levelére a Fidesz vezetői egyelőre nem kívántak reagálni.

korábban:

Hangfelvétel bizonyítja Kövér akasztásos beszédét

MSZP: Tömeges öngyilkosságra szólított fel Kövér