Lengyel Béla győzött a Tavaszi Fesztiválon

Régi nagy sikereit idézte fel Lengyel Béla nemzetközi mester az idei Tavaszi Fesztiválon. A PetiSped-Vízügyi SC sakkozója mindössze két döntetlent engedélyezett ellenfeleinek, kilenc játszmából elért nyolc pontja önmagáért beszél. Ezúttal az ifjú titánok, Sipos István, Bérczes Csaba, Bérczes Dávid, Bánusz Tamás, Vass Viktor, Erdélyi Zombor próbáltak ugyan lépést tartani a mesterrel, de nem tudták behozni a sok évtizedes rutint.

Lengyel Béla, a győztes és Nagy László, a verseny szervezője
A verseny a FIDE által javasolt új időbeosztással zajlott, azaz 90 perc alapidő, majd lépésenként 30 másodperc hozzáadás az alapidőhöz. Az új időbeosztás kétségkívül átrendezte az erőviszonyokat, és az "első szombat" tornákon megedződött fiatalok előretörése így már nem is olyan nagy meglepetés.

Szakmai berkekben mindenesetre folyik a vita a FIDE által javasolt új időbeosztásról, de természetesen ebben a kérdésben sincs egyetértés. Mindenesetre a FIDE gyengesége, a szuper nagymesterek, élükön Garri Kaszparov tiltakozása, valamint a nemzeti tagszövetségek ellenállása megnehezíti, esetleg lehetetlenné is teszi az új időbeosztás általános érvényű bevezetését.
Valószínű hasonló ellenállás volt a XIX. században is, amikor először homokórát, majd később a sakkóra feltalálása után a ma is használatos időmérést vezették be a gyakorlatba. Kétségtelen ugyanis, hogy bármiféle időkorlátozás a sakktábla melletti művészi alkotás és ezáltal a játszma színvonalának rovására megy. És napjainkban is ez a fő érv a változtatás ellen.

De azért gondoljunk bele, hány időzavaros kapkodás, milyen durva elnézések döntenek el időnként játszmákat azokon a hagyományos időbeosztású szuperversenyeken, ahol a világ élvonalához tartozó nagymesterek játszanak. A FIDE reformtörekvéseinek célja a sakkjáték sportjellegének erősítése, a döntetlenek, különösen az ún. szalonremik számának drasztikus csökkentése. A végső cél azonban az, hogy a sakkozás végre elfoglalhassa méltó helyét a világban, és felvegyék az olimpiai sportágak közé.

Az új időbeosztás egyben előfeltétele a rendkívüli izgalmakat hozó, nagy érdeklődéssel kísért, kieséses rendszerű, interneten is "egyenes adásban" közvetíthető versenyeknek. Csak gondoljunk a labdarúgó világbajnokságokra, micsoda izgalmak vannak az egyenes kieséses finisben, és nemigen lehet az unalmas, "a mindkét félnek jó" döntetlenre játszani. Sok sportágban tapasztalhatjuk a játék felgyorsulását, a gyorsabb gondolkodást és cselekvést, az izgalmas és megalkuvás nélküli küzdelmet. A nemzetközi szakszövetségek mindezek érdekében igyekeznek korszerűsíteni, és alkalmazni is a szabályokat. Nemcsak a versenyzőket, de a szurkolókat is ki akarják szolgálni.

A sakkban is feszült izgalomba hozza a nézőket, ha egy játszmában a kevesebb idő miatt gyorsabban peregnek az események. A gyakorlati sakkozók tudják, hogy ilyenkor pillanatok alatt óriási tumultus keletkezik az asztalok körül, és mindenki látni akarja, hogy mi történik. És akkor még nem is szóltunk például Lékó Péter rapid párosmérkőzései iránt tapasztalt óriási érdeklődésről, a színháztermet zsúfolásig megtöltő sakkrajongókról. A mai kor felgyorsult ritmusa nem teszi lehetővé, hogy egy sporteseményen egyetlen játszma közel fél napig tartson, és ez nem is lehet igazán vonzó az "átlagnéző" számára.    

Nagy László, a Tavaszi Fesztivál és az "Első szombat" versenysorozat szervezője is alkalmazza az új időbeosztást, erre a jelenlegi FIDE szabályok természetesen lehetőséget biztosítanak. Mint elmondta, nagyobb a küzdelem, kevesebb a döntetlen, és izgalmasabbak a játszmák. Az idei fesztiválon is kilenc ország 87 sakkozója indult. A versenybírói feladatokat Kovács Ernő kifogástalanul látta el.

A Tavaszi Fesztivál élmezőnye (87 résztvevő, 9 fordulós svájci rendszer):
1. Lengyel Béla 8 pont
2. Sipos István
3. Bérczes Csaba 7
4. Karabalis Harilos 6,5
5. Cooke Erik 6,5
6. Weglarz Leszek 6,5
7. Majeric Zorán 6
8. Bánusz Tamás 6
9. Bérczes Dávid 6
10. Vass Viktor 6
11. Erdélyi Zombor 6
12. Nagy Zoltán 6
13. László Imre 6
14. Puschmann László 6
15. Wolter Michael 6
16. Jurácsik József 6
17. Boros Dénes 5,5
18. Kolus Lajos 5,5
19. Kis Béla 5,5
20. Horváth András 5,5
(pontegyenlőség esetén a Buchholz-értékelés döntött)

Szekeres Tibor

Korábban:

Rekord a decemberi "Első szombat" sakkversenyen