Amit Belgiumról tudni kell

Az ország területe 30 528 négyzetkilométer, lakosainak száma 10 241 506 fő. Államformája alkotmányos monarchia.

Belgium - a nem favorit Vörös Ördögök

Fotó: --
A népesség 55 százaléka flamand, egyharmada vallon, a maradék 12 százalék német, francia és holland. A hívők többsége katolikus. A flamand és a vallon is hivatalos nyelv. Az ország fővárosa az egymilliós Brüsszel, további nagyobb városai Gent, Brugge, Antwerpen, Liege és Charleroi.

Belgium domborzata egyhangú, kelet felé emelkedő alföld. Tájai nyugatról kelet felé haladva a tengermelléki síkság, a Flandriai-alföld, a Meuse-folyó völgye és az Ardennek röghegysége. Legmagasabb pontja a 694 méteres Botrange. Az ország egészében óceáni éghajlatú.

Belgiumban gyenge minőségű a talaj, ezért csak gépesítéssel és nagymértékű műtrágyázással lehet jó mezőgazdasági eredményt elérni. Főbb termesztett növényei a búza, cukorrépa, burgonya és len, de mindezek mellett élelmiszer-behozatalra szorul.

A gazdaság a fejlett iparra épül. Már a középkorban híres volt a vidék posztógyártó városairól. Belgium jelentős kőszénmedencékkel rendelkezik, korábban pedig a belga gyarmatok látták el megfelelő mennyiségű színes érccel. A gépgyártás elsőrendű jelentőségű (vasúti kocsik, szerszámgépek, hajók), további iparágak üvegipar, sörgyártás és csokoládégyártás. Legfontosabb kereskedelmi partnerei Németország, Hollandia és Franciaország.

A területet Kr.e. 57-ben Caesar légiói hódították meg, amely ettől kezdve jelentős szerepet kapott a Római Birodalom gazdasági életében. A középkor folyamán francia, majd spanyol uralom alá került az ország területe. Az ország függetlenségét 1831-ben ismerték el a nagyhatalmak. Mindkét világháborúban megpróbált semleges maradni, de mindig belesodródott a háborúba - és mindig a győztesek oldalán került belőle ki.

Ajánlat:

Tudnivalók a többi országról