6 milliárd a kár - megkezdődött a Globex-per

Összesen 177 tanú, 10 vádlott, 6 milliárd forintos kárösszeg, 2 és fél órás vádirat - ezek a számok jellemzik a hétfőn kezdődött Globex-per bonyolultságát. Vellai Györgyi - akit többek között 65 rendbeli sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolnak - tagadja bűnösségét.

Vellai Györgyi
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Megkezdődött hétfőn a Globex-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A vádirat szerint a 10 vádlott összesen 6 milliárd forintnyi kárt okozott kisbefektetőknek, két önkormányzatnak és pénzügyi alapoknak.

Az elsőrendű vádlottat, Vellai Györgyit 65 rendbeli sikkasztással, 4 rendbeli hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség. Társát, a Globex egykori elnök-vezérigazgatóját, Vajda László másodrendű vádlottat szintén 65 rendbeli sikkasztással és egy rendbeli hűtlen kezeléssel, illetve csalással vádolják.

Az ügy bonyolultságát és nagyságrendjét jól érzékelteti az is, hogy összesen 177 tanút hallgatnak meg a következő tárgyalásokon. Ráadásul a bíróság már most, a per kezdetén 36 tárgyalási napot tűzött ki. A tanúk között lesz a két károsult önkormányzat polgármestere és az összes károsult is.

Vellai Györgyi, aki az ügyészség szerint a Globex vezetőjeként az 1990-es évek második felében sikkasztást, hűtlen kezelést, csalást, magánokirat-hamisítást követett el, valamennyi vádpontban tagadta bűnösségét. Részletes vallomására azonban csak szerdán kerül sor.

A vád szerint a Globex vezetői a Soproni és a budapesti XII. kerületi önkormányzatot, 65 kisbefektetőt és két pénzügyi alapot károsítottak meg azzal, hogy hamis igazolásokat bocsátottak ki a cég pénzügyi helyzetéről. Kedvezőbb színben tüntették fel a Globexet, mint amilyen a valós állapot volt, nem létező értékpapírokat vettek, hogy ezzel javítsák papíron a cég helyzetét, megtévesztve mindezzel a befektetőket. A hitelezők pénzét saját adósságaik törlesztésére fordították, és nem fizették vissza a rájuk bízott összegeket. A legnagyobb károsult Sopron önkormányzata: a város 3 milliárd forintot veszített azzal, hogy a Globexre bízták részvényeiket. A kisbefektetőket - akik 2-10 millió forint közötti összeget adtak a brókercégnek - azzal kecsegtették, hogy 42 százalékos kamatot fizetnek az értékpapírokra. Ehelyett sem kamatot, sem a befektetett összeget nem látták viszont. A vád szerint ezzel a kisbefektetők összesen 500 millió forint kárt szenvedtek. A Globex-csoportban a vádirat szerint Vellai volt a döntéshozó, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett Vajda.

A Globex-ügy 1998-ban robbant ki, ekkor omlott össze a vállalatbirodalom, és derült ki egyértelműen, hogy fizetésképtelenné vált a cég. Ekkor tudták meg a befektetők, akik a Globexre bízták vagyonukat, nem látják viszont pénzüket. Az ügy főszereplői: Vellai és Vajda külföldre menekült, csak 1999 februárjában fogták el őket Németországban. Vajda és Vellai a vádirat alapján 2-12 éves szabadságvesztésre számíthat.

Korábban:

Hétfőn kezdődik a Globex cégvezetőinek pere