Csurka veszített Verebessel szemben

A Zalaegerszegi Városi Bíróság elutasította Csurka István keresetét, amelyet a politikus azért indított, mert Verebes István színházi ember "leügynöközte" nagy nyilvánosság előtt. Verebes a Heti hetes című műsorban Csurka III/III-as múltjára utalt, ami a bíró szerint a jobboldali politikus önvallomása miatt nem volt jogsértő.

Csurka István 1993-ban, az általa főszerkesztett Magyar Fórum című hetilapban, majd egy interjúban is maga ismerte el, hogy a rendszerváltás előtt a III/III-as csoportfőnökség beszervezte, noha állítása szerint sohasem végzett érdemi munkát. A bíróság erre az önvallomásra hivatkozva utasította el Csurka keresetét.

A MIÉP vezetője azt követően fordult bírósághoz, hogy Verebes István a Heti hetes című humoros közéleti műsorban III/III-as ügynöknek nevezte őt.

A bíró indoklásban úgy fogalmazott, hogy az ügynök kifejezést Verebes, az alperes már csak megismételte a múlt év novemberi tv-műsorban. "A bíróságnak nem azt kellett eldöntenie, hogy a felperes ügynök volt-e, hanem azt, hogy megsértette-e személyiségi jogait a tv-adásban elhangzott állítás; márpedig ilyesmi nem történt, ezért a kereset megalapozatlan" - hangzott el az indokláskor.

A bíró 60 ezer forint perköltség kifizetésére kötelezte Csurkát, aki nem jelent meg a tárgyaláson, csakúgy, mint Verebes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK