Késésben a MiG-29-esek felújítása

A magyar légierő MiG-29-eseinek felújítását negyedéves késéssel kezdték el az orosz szakemberek - írja a Népszabadság. Az üzemidő-meghosszabbítási munkák azért sürgősek, mert e nélkül augusztus közepétől több gép nem szállhat fel.

Április helyett csak két hete kezdték el a magyar légierő MiG-29-es gépeinek felújítását az orosz szakemberek Az üzemidő-meghosszabbításért végzett munkák sürgősek, mert kötelező felülvizsgálat nélkül több gépen augusztus közepétől nem lehet repülni. A kecskeméti repülőtéren a szakemberek hétvégén is dolgoznak, de több alkatrész csak az elmúlt napokban érkezett meg.

Az oroszok ígéretük szerint végeznek a szerződésben foglalt október végi határidőre. A csúszást alkatrészhiánnyal és az engedélyeztetési eljárás lassúságával indokolják. A 27 magyar MiG-29-esből 14 gépet vizsgálnak át. Ezek 2005-ig, a Gripenek érkezéséig szolgálnak majd. A szerződés értelmében a munkák költsége nem haladhatja meg az ötmilliárd forintot.

Az eredeti ütemezés felborulása miatt ideiglenes munkákkal üzemképessé tesznek néhány gépet azok közül, amelyek nem esnek át az üzemidő-hosszabbításon, hogy a készültségi szolgálatot gond nélkül el tudja látni a honvédség.

Még nincs hivatalos döntés azon gépek sorsáról, amelyek nem kerültek be a most felújítandók közé. Ezek állapota rosszabb, mint a másik 14 gépé, mert előfordult, hogy az alkatrészhiányt úgy oldották meg, hogy ezekből a gépekből pótolták a hiányzó alkatrészeket - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK