Nem lép vissza Gy. Németh Erzsébet

Kovács László MSZP-elnök szerint a párt fővárosi kampánynyitója egyértelműen megmutatta, hogy Gy. Németh Erzsébet, a Magyar Szocialista Párt főpolgármester-jelöltje indul az önkormányzati választáson, nem lép vissza senkinek a javára. Az RTL Klub korábbi információi szerint nézeteltérés alakult ki az MSZP egyes vezető politikusai és a párt budapesti elnöksége között Gy. Németh esetleges visszaléptetéséről.

 Kovács László az MSZP fővárosi önkormányzati kampánynyitója után megerősítette: Gy. Németh Erzsébet, aki bemutatkozott az MSZP budapesti kampánynyitóján, indulni fog.

Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, pedig azt mondta: "nem rendeztük volna meg a mai kampánynyitót, ha visszaléptettük volna Gy. Németh Erzsébetet". Mandur szerint a főpolgármester-jelölt kampányához minden készen áll, azt el fogják indítani.

Gy.Németh programismertetőjében elmondta, olyan Budapestet akar, ahol új metróvonalak létesülnek, új hidak épülnek, a tömegközlekedés gyors és megfizethető, és ahhoz kért támogatást, hogy Budapest "Európa gyöngyszeme lehessen".

A szocialista párt budapesti kampánynyitóján Mandur László bejelentette, hogy az MSZP a fővárosban megkötötte az önkormányzati választásra szóló szövetséget az SZDSZ-szel, a szociáldemokrata párttal és két kerületben a Centrum párttal.  Mandur közölte, hogy a 23 kerületi polgármesteri helyre 16 közös és hét önálló szocialista jelölt indul. 

Mandur kijelentette, meggyőződése, hogy szocialista-szabad demokrata koalíció fogja irányítani a fővárost, de Gy. Németh Erzsébettel szeretnének lehetőséget adni választóknak, hogy egy dinamikus, új jövőt válasszanak.

Medgyessy Péter miniszterelnök - aki az előzetes program szerint beszédet mondott volna a rendezvényen - más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a kampánynyitón.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Gy. Németh körüli híresztelésekkel kapcsolatban közölte, hogy a miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester a hét folyamán várospolitikai kérdésekről tárgyalt egymással.

Szombaton először a Népszava adott hírt a miniszterelnök és a főpolgármester megbeszéléséről. A lap szerint Medgyessy lehetségesnek tartotta, hogy Demszkyt támogassák az önkormányzati választásokon, bár ragaszkodott ahhoz, hogy a szocialista jelölt, mint az MSZP fővárosi listavezetője kapjon főpolgármester-helyettesi tisztséget.

Demszky Gábor az [origo]-nak megerősítette: folytatott megbeszéléseket a héten Medgyessy Péter miniszterelnökkel, igaz azok tartalmáról nem közölt információkat. Demszky ezt azzal indokolta, hogy az MSZP belügyének tekinti Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-jelölt indításának kérdését.

Az RTL Klub szombaton szintén azt közölte, hogy értesüléseik szerint nézeteltérés alakult ki az MSZP egyes vezető politikusai és a párt budapesti elnöksége között Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelölt esetleges visszaléptetéséről.

Az RTL Klub értesülései szerint az MSZP budapesti elnöksége úgy döntött, kiáll Gy. Németh Erzsébet mellett, noha állítólag a párt egyes vezetői kezdeményezték: a szocialisták inkább Demszky Gábor, az SZDSZ főpolgármester-jelöltjének megválasztását támogassák. Mandur László budapesti szocialista elnök az RTL KLub híradójában úgy nyilatkozott, hogy elég nagy Gy. Németh Erzsébet népszerűsége és ismertsége is, így nem áll szándékukban visszaléptetni.

A szocialisták a bolondját járatják a fővárosi választókkal, amikor az "itt a Gy. Németh, hol a Gy. Németh" játékot játsszák - reagált a távirati irodának az MSZP kampánynyitóján elhangzottakra Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke. A politikus szerint "közismert tény, hogy amikor kirobbant a miniszterelnök titkosrendőri, ügynöki múltjával kapcsolatos botrány, akkor az SZDSZ azért változtatta meg véleményét rövid időn belül, azért támogatta továbbra is a kormányfőt, mert megállapodást kötött a két párt, amely szerint Medgyessy Péter támogatásáért cserében Gy. Németh Erzsébetet visszaléptetik a fővárosi önkormányzati választáson".