Robbanószerre bukkantak a Szálasi-bunkerben

A Kőszeg melletti Szálasi-bunker feltárása során egy kézigránátot találtak a kutatók, melyet tűzszerészek robbantottak fel kedden. A feltárás során további robbanószerkezetekre számítanak. A bunkerből eddig a parancsnoki és törzstiszti termet, valamint több alagutat ástak ki, a kutatók szerint - ha teljesen feltárják - az erődítményrendszer Európában is ritka látványosság lesz.

Kézigránátot találtak a Szálasi-bunkerben. A régészeti feltárását végző munkások 15 méter mélyen bukkantak a robbanószerkezetre, melyet a tűzszerészek kedden felrobbantottak - közölte Ináncsi József őrnagy, a Magyar Honvédség Első Tűzszerész és Hadihajós Ezredének ügyeletese. Eddig csak egyetlen kézigránát került elő a bunker feltárása során, mivel azonban az aknát tovább mélyítik, újabb robbanószerkezetekre is lehet számítani.

Az egykori nyilas nemzetvezető, Szálasi Ferenc bunkerének feltárása Bakay Kornél professzor, a Kőszegi Városi Múzeum igazgatójának vezetésével, helyi vállalkozók anyagi támogatásával és közreműködésével idén júliusban kezdődött meg Kőszegen. A kutatók eddig a 135 négyzetméter alapterületű erődítményrendszer úgynevezett parancsnoki és törzstiszti termét, részben pedig a termeket több vészkijárattal összekötő alagútrendszert találták meg.

A feltárás ugyan nem élvez semmiféle hivatalos támogatást, de a professzor és csapata abban reménykedik, hogy rövidesen a turisták előtt is megnyitják majd a bunkert. Szerintük a Szálasi-bunker - teljes feltárása után - Európában is ritkaságnak számító látványosság lesz, hiszen hasonlót csak Berlinben a Reichstag alatt és Bajorországban a "berchtesgadeni sasfészek" néven elhíresült náci erődítményben lehet találni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK