Börtönbe is juttatott az alkotmányellenes jogszabály

Húsz-huszonöt bírósági eljárás megszüntetését eredményezi az Alkotmánybíróság keddi határozata, országosan ugyanis ennyi esetben vádolnak azzal felnőtteket, hogy 14 és 18 év közötti azonos neműekkel szexuális kapcsolatot létesítettek. Az alkotmánybírák tegnap hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt, mely az ilyen kapcsolatokat megengedte a heteroszexuálisok között, az azonos neműek között azonban büntette. Az alkotmányellenes jogszabály miatt legalább 16-an kerültek börtönbe.

Az Alkotmánybíróság keddi határozatában megszüntetett két olyan jogszabályt, amely különbséget tett a heteroszexuális és a homoszexuális kapcsolatok között. Az egyik paragrafus - természet elleni fajtalanság címén - azokat a 18 évesnél idősebb embereket fenyegette 3 évig terjedő szabadságvesztéssel, akik 14-18 év közötti azonos neművel létesítettek szexuális kapcsolatot. A különböző neműek között azonban ugyanez nem számított bűncselekménynek.

A törvényben szereplő megkülönböztetés eltörlése érdekében az első beadványt már 1993-ban  megkapta az Alkotmánybíróság, a határozat azonban csak 9 évvel később született meg. Az eltelt kilenc év alatt legalább 16 férfit ítéltek jogerősen letöltendő börtönbüntetésre természet elleni fajtalanság címén - mondta az [origo]-nak a Habeas Corpus Munkacsoport igazgatója, Juhász Géza. A Habeas Corpus Jogsegélynek több olyan ügyfele van, akiket két éven át előzetes letartóztatásban tartottak az eltörölt jogszabály megsértésének vádjával. A szervezet szerint az Országgyűlésnek rendelkezni kellene ezen emberek kárpótlásáról. Folyamatban jelenleg 20-25 ügy van, ezek között olyanok is vannak, melyeknek a tárgyalását felfüggesztette a bíróság alkotmányossági aggályok miatt. Ezeket az ügyeket újra előveszik a bíróságok, és megszüntetik őket.

A bíróságon végződő ügyekről Juhász Géza elmondta: jellemzően 35-50 év körüli férfiakat vádoltak meg természet elleni fajtalansággal, akik általában rossz körülmények között élő, akár állami gondozásból megszökő kiskorúakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. A jogvédő szerint ilyen esetekben szükség lett volna a kiskorú hátterének vizsgálatára is, azonban erre általában nem került sor.

A diszkriminatív törvény megszüntetésével a jogvédő szervezet egyetért, azonban szükségesnek tartanák egy olyan újabb jogszabály megalkotását, amely védené a kiskorúakat a felnőttek szexuális visszaéléseitől, akár hetero-, akár homoszexuális irányultságú kapcsolatban. Az alkotmánybírák álláspontja ennek megfelelő, ugyanis a keddi határozatukban az is szerepel, hogy nincs akadálya annak, hogy a fiatalok védelmében megfelelő szabályt alkosson az Országgyűlés, ám ez nem ütközhet a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció tilalmába.

Az Alkotmánybíróság kedden egy másik rendelkezést is megszüntetett, e szerint erőszakos természet elleni fajtalanságnak számított, és 2-8 évig terjedő börtönnel volt büntethető, ha 18 évnél idősebb személy erőszakkal létesített kapcsolatot nála fiatalabb azonos neművel. A különböző neműek közötti hasonló eset az erőszakos közösülés megjelölést viseli, és börtönnel büntetik.

A büntető törvénykönyvnek azonban még így is maradt egy paragrafusa, mely megkülönbözteti a hetero- és a homoszexuális kapcsolatot, itt azonban a heteroszexuálisokat bünteti erősebben - mondta Juhász Géza. A jogvédő szervezet ez ellen a megkülönböztetés ellen is tiltakozott az Alkotmánybíróságnál, de ezt a beadványukat elutasították. A jelenleg is életben lévő jogszabály szerint megrontás bűncselekményét követi el az a 14-18 éves személy, aki szexuális kapcsolatot létesít egy különböző nemű 12-14 évessel. Azonos neműek között azonban ugyanez nem számít bűncselekménynek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK