200 millió a siketek tolmácsára

A szociális minisztérium több százmillió forintot fordít annak az országos jeltolmács-hálózatnak a kiépítésére, amelynek az lesz a feladata, hogy szükség esetén a legkisebb faluban is segíteni tudjon a siketeknek ügyes-bajos dolgaik intézésében. A munkaügyi minisztérium biztosa szerint az lenne a legjobb magoldás, ha a jelnyelvet elfogadnák a siketek anyanyelvének, mert akkor a közintézményekben, iskolákban kötelező lenne jeltolmácsot alkalmazni. Ehhez azonban négy tárca egyeztetésére van még szükség.

A siketek jelbeszédének anyanyelvként való elfogadása volna az egyetlen megoldás arra, hogy helyzetük javulhasson - mondta az [origo]-nak Lévai Katalin, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőség főigazgatóságának vezetője, miniszteri biztos. Annak ellenére, hogy Magyarországon van esélyegyenlőségi törvény, a gyakorlatban nem működnek az abban foglaltak - tette hozzá. A siketek intellektuális hátrányba kerülnek azzal, hogy nem tudják követni a médiában, illetve  rendezvényeken, tájékoztatókon elhangzó információkat - mondta Lévai, aki első lépésként szeretné elérni, hogy a minisztérium tájékoztatóit jeltolmács közreműködésével tartsák. A miniszteri biztos hamarosan megkeresi az érintett tárcákat: együttesen érjék el, hogy elismerjék anyanyelvként a jelnyelvet. Ebben az esetben ugyanis több intézményben, így az iskolákban is, kötelezően alkalmazni kellene jeltolmácsokat. Az egészségügyi, az oktatásügyi, a munkaügyi és az igazságügyi minisztérium szakembereinek is el kell mondaniuk az álláspontjukat a kérdésről, így a döntés még odébb van.

A kérdésben komoly előrelépés várható a jövő évben - mondta a szociális és egészségügyi minisztérium fogyatékosügyi főosztályának vezetője. Kovács Gábor arról számolt be, hogy amennyiben a szakértők elfogadják a a tervezett képzési anyagot, már a jövő évben megfelelő számú jeltolmács képzése indulhat a fővárosban. Az idén, illetve 2003-ban pedig megkezdik annak a tolmácshálózatnak a kiépítését az országban, amelynek az lesz a feladata, hogy mindenhova, a legapróbb faluba is eljusson a jeltolmács, ha arra szüksége van egy siket állampolgárnak. Jelenleg a hálózat kiépítésére kiírt pályázat anyagainak elbírálása folyik - mondta a főosztályvezető. A szolgáltatás beindítására, 70 millió forintot ad a minisztérium. A következő évben, a tervek szerint ez az összeg 200 millió forint lenne. A cél az, hogy szükség esetén mindenhol, a közszolgáltatás minden intézményében rendelkezésre álljon jeltolmács. A jeltolmácskodást hamarosan szakmaként fogadják el, ez is fontos előrelépés lesz a rendszer kiépítéséhez.

A siket gyerekek speciális intézménybe csak általános iskolás korukig járnak. Utána középiskolákban folytathatják a tanulást, de ott a legtöbb esetben nem biztosítanak nekik jeltolmácsot. Az Oktatási Minisztériumban elmondták, hogy jogszabályokban jelentős változtatásra nem lesz szükség. A jogszabályok szerint pótlékot kap az a pedagógus, aki elsajátítja a jelbeszédet, és szükség esetén azt használja a tanítás során. Évek óta igényelhető tolmács, illetve szükséges készülék is az egyetemi felvételikhez. Az érettségizők választhatnak más tantárgyat a vizsgán, ha fogyatékosságuk miatt nem tudnak például egy nyelvet elsajátítani.