Meghalt Richard Harris, a Harry Potter professzora

Elhunyt a Harry Potter-filmben Dumbledore professzort alakító Richard Harris. A színész hosszas betegség után halt meg egy londoni kórházban.

Forrás: EPARichard Harris hosszú ideje szenvedett nyirokmirigyrákban, amit idén augusztusban diagnosztizáltak nála. A múlt héten mentővel vitték el a londoni University College kórházba, tüdőgyulladás tüneteivel. Szervezete péntek délutánra feladta a harcot. A brit filmszakma és a Harry Potter stábja egyaránt döbbenten áll a színész váratlan halál előtt, hisz pár hete az orvosok még úgy nyilatkoztak: Harris jól reagál a kemoterápiás kezelésre. Bár a Harry Potter második részének forgatása alatt többször dublőrrel kellett helyettesíteni, Harris szóvivőjén keresztül azt üzente, a harmadik rész forgatásán is ott lesz. "Megfakultak a fények, mióta eltávozott. Korának egyik legnagyobb színésze volt" - mondta Harrisről Michael Winner rendező.

A színész a hatvanas években élte fénykorát, a csendesebb évek után a Harry Potter Dumbledore professzora igazi visszatérés volt számára. A Biblia Káinja volt az első nagy kiugrás, utána jött a Navarone ágyúi és a Lázadás a Bountyn. Sokak szerint Harris volt a filmipar utolsó, nagy fenegyereke. Kétszer ment csődbe, kétszer vált el, és a nyolcvanas évekre már oly mértékben rabja volt az alkoholnak, hogy az orvosok megjósolták: másfél éve van hátra, ha nem hagyja abba. Harris az alkoholról nem mondott le, de tovább folytatta pályafutását. Megvette a Camelot színpadi jogait, és Arthur királyként öt éven át járta társulatával a világot.

A színész halálát gyermekei közölték hivatalosan: "Damian, Jarid és Jamie Haris mély fájdalommal tudatja, hogy szeretett édesapjuk elhunyt. Békével távozott közülünk." 

A 72 éves korában elhunyt ír színész emlékére Londonban és Dublinban is tartanak gyászszertartást. Harris ügynökségének szóvivője azt is bejelentette, hogy a színész földi maradványait, az eddigi tervek szerint, egykori lakóhelyére, a Bahama-szigetekre vinnék, ahol a család jelenlétében szórnák szét a hamvakat. A szertartások időpontjáról egyelőre nem nyilatkozott a szóvivő.

Harris elhunyta után Írország miniszterelnöke, Bertie Ahern is részvétét fejezte ki, aki azt mondta, mélységesen elszomorította az ír színész halálának híre. Bertie Ahern szerint Harris Írország és a világ egyik legkiválóbb művésze volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK