Egy perc szerelemtípustan

Nem tud eligazodni a férfiakon? Előző barátja a csillagot is lehozta volna az égről,  annyira szerette, de folyton otthon kellett ülni vele? A mostani barátja rendkívül férfias és szenvedélyes, de nem hajlandó meghallgatni a lelki problémáit? Valószínű, hogy más személyiségtípusú férfival kötötte össze az életét, az egyikben introvertált, a másikban extrovertált személyiségvonások voltak többségben.

Forrás: ORIGO
Introvertált féri: mélyen érző és zárkózott

A két személyiségtípusnak sajátos jellemzőik vannak, de legtöbbször képtelenség egymástól élesen elhatárolni őket, mert az ember nem feltétlenül kizárólag az egyik vagy a másik csoportba tartozik. A szakemberek megfigyeléseinek összegzéséből könnyen felismerhetjük, hogy mi magunk vagy ismerősünk melyik típusba tartozik vagy melyikhez áll közelebb személyisége. Hans Jurgen Eysenk német származású brit pszichológus foglalkozott komolyabban az extrovertált és az introvertált személyiségtípusok jellemzésével.

Az introvertált személyiség

Az introvertált típusba tartozó személyre jellemező az ingerkerülő magatartás, igyekszik olyan helyzeteket teremteni, ahol kevés inger éri. Legtöbbször egy dologgal foglalkozik, de azt precízen viszi véghez. Az introvertált típus általában hallgatag, visszahúzódó, nem kedveli a nagy társaságot, inkább egy-két hozzá közel álló emberrel érzi igazán jól magát. Nem szívesen ismerkedik, és kerüli a feltűnést. Hajlamos a szorongásra, a félelemre. Könnyen tanul, és hagyja, hogy irányítsák, szeret egyedül dolgozni. Hallgatagságából adódik a diszkréció. Írásban sokkal jobban ki tudja fejezni magát, mint szóban.

Az introvertált szerelmes

Egyes vélemények szerint az introvertált, inkább magába forduló típus szexuálisan kevésbé aktív, mint az extrovertált típus, de ugyanakkor nagyfokú érzékenység jellemzi érzelmi életét. Párkapcsolatát a kreativitás, az érzékenység és a gyengédség határozza meg. Sokan még a külső megjelenésben is találtak észrevehető különbségeket az introvertált és az extrovertált típus között. Az introvertált típusúak általában vékonyabb testalkatúak, kecses végtagokkal. Szervezetük nem túl ellenálló, leginkább légúti megbetegedések, asztma, allergiás megbetegedések és emésztőrendszerbeli bántalmak támadják meg.

Forrás: ORIGO
Erről a férfiról első pillantásra látszik, hogy extrovertált

Az extrovertált személyiség

Az inkább a külvilág felé forduló személyiségtípus akkor érzi jól magát, ha minél több inger éri. Nagyon leegyszerűsítve az agyműködés ébrenléti alapállapotának egy plusz ingerre van szüksége, hogy optimális zónába kerüljön, például zenét hallgat a tanuláshoz. Az extrovertált típus gyakran több dologgal foglalkozik egyszerre, igen aktív, impulzív személyiség. Igazi társasági ember, sokat beszél, ő inkább a szavak embere, nagyon ügyesen fejezi ki magát; szereti az életet, szinte mindig vidám. Eysenk szerint az extrovertált típus, nem kedveli, ha irányítják, kicsit nehezebben tanul, és gyorsabban felejt, mint az introvertált típus.

 

A Facér Pasi válaszol
Bárcsak tudnák a nők férfiszemmel látni a világot, férfiaggyal gondolkodni néhány helyzetben! Addig, amíg erre nincs mód, inkább kérdezzünk meg a Facér Pasit, hogy ő hogyan látja helyzetünket.


Az extrovertált szerelmes

Az extrovertált típus szexuális élete aktív, csupa szenvedély és vágy. A külsejére vonatkozó megfigyelések a következők: többnyire testes, izmos testalkatú, majd kicsattan az egészségtől. Rendszerint a szív- és koszorúér-rendszeri megbetegedésekre hajlamos, illetve pszichoszomatikus betegségekre, ez utóbbihoz a sokféle inger egyidejű feldolgozása vezethet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK