Tiltakozások az autópályák környékén

Tiltakozó akcióra készül több, M5-ös autópálya mellett lévő település lakossága. Az autósok nagy része ugyanis a magas útdíjak miatt a sztráda helyett a pályával párhuzamos, településeket átszelő főutat választja, a falvakra zúdítva a forgalmat. Több térségbeli polgármester úgy véli: az M5-ös autópálya állami tulajdonba vonása lenne a megoldás, a gazdasági tárca szerint azonban erre jelenleg nincs lehetőség.

Demonstrációra készülnek Dabas lakói, mivel már elviselhetetlennek tartják az M5-ös autópályáról a településre zúduló forgalmat. Az akciót a helyi önkormányzat is támogatja, a település vezetői ma egyeztetnek a tervezett megmozdulás részleteiről. A település vezetője a Népszavának elmondta: az alföldi autópályán szedett útdíjak annyira magasak, hogy az autósok inkább a pályával párhuzamos, falvakat átszelő utat választják.

A polgármester szerint napi több tízezer autó halad át a városon, és az átmenő járművek többsége teherautó. Így egyes településrészeken szinte folyamatosan dübörgő kamionok olyan zajszintet és légszennyezettséget okoznak, hogy az ott lakók elviselhetetlennek tartják a kialakult helyzetet. A dabasiak azt szeretnék elérni, hogy estétől reggelig tiltsák meg a település területén a kamionforgalmat, vezessenek be sebességkorlátozást, épüljön a várost elkerülő út, alakítsanak ki zajvédő falakat.

A tiltakozó akciókra előreláthatólag január első napjaiban kerül majd sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK