Panaszroham az ORTT-nél a valóságshow-k miatt

2002 utolsó negyedévében az előző időszakokhoz képest 20 százalékkal több panasz érkezett az Országos Rádió és Televízió Testülethez. A panaszok negyedét a valóságshow-k miatt küldték a médiahatósághoz - mondta az ORTT panaszbizottságának soros elnöke, B. Szabó Gábor.

Az elnök szerint a panaszosok a valóságshow-kban megjelenő képi és verbális pornográfia megjelenését kifogásolták elsősorban. B. Szabó Gábor szerint ezek a műsorok "társadalmi közfelháborodást keltettek".

A panaszbizottság elnöke a panaszokkal kapcsolatos tapasztalatairól szólva elmondta, a médiatörvény megfogalmazása miatt sokan kiesnek a panasztevők köréből. A műsorok kiegyensúlyozatlansága miatt például csak az érintettek tehetnek panaszt, és ha a panasztevő nem érintett, elvileg el kell utasítani kifogását.

Ezen a helyzeten a törvény módosításával lehetne változtatni, erre azonban a közeljövőben nem lát esélyt az ORTT panaszbizottságának elnöke. B. Szabó Gábor ugyanakkor megjegyezte, hogy ha módja volt rá, nem utasította el ezeket a panaszokat, hanem a tanácsok jogértelmezésére bízta őket.

Több tematikus csatorna működését is aggályosnak nevezte az elnök, annak fényében, hogy a médiatörvény októberi uniós jogharmonizációs módosítása során kiemelt jelentőséget biztosítottak a kiskorúak védelmének. B. Szabó Gábor elmondta, itt elsősorban a pornófikmeket vetítő csatornákra gondolt, melyekkel kapcsolatban konkrét panasz is érkezett, ezért kérte a testületet, foglaljon állást az ügyben.

A panaszbizottság elnöke új, pozitív fejleményként számolt be arról, hogy a panaszt tevők között megjelentek a szervezett médiafigyelő hálózatok, melyek elsősorban civil kezdeményezések, és egy "jól körülhatárolható politikai nézetrendszerhez" - a jobboldalhoz - köthetők, de a másik oldal még nem aktiválta magát ezen a szinten.

KAPCSOLÓDÓ CIKK